tisdag 27 september 2011

Tyllkjol utan symaskin!


Min lilla T önskade sig en danskjol men eftersom jag inte hittade några som föll mig i smaken här i vår stad så gav jag mig på att göra en egen. Jag gjorde en modell helt utan symaskin och det var riktigt skoj och inte alls svårt! Tyvärr hade jag kameran på vift när jag gjorde den så jag har inga steg-för-steg bilder att visa er men kan ge mig på en försök att förklara. 
Detta är vad du behöver:


Ca 4 meter tyll (välj gärna en mjukare variant så att det inte "killas och sticks")
1,5 - 2 meter brett sidenband
5 meter smalt sidenband
Sax 
Måttband 

Och så här gör du:

1. Börja med att vika ut tyllen och lägga ut den plant på golvet eller ett stort bord. 
2. Rulla sedan ihop den på bredden, alltså inte åt det håll som den ligger på rullen i affären utan åt andra hållet om ni förstår vad jag menar. Eftersom jag valde fyra olika färger på tyllen så köpte jag 1 meter av varje färg och rullade ihop dessa bitar var för sig till fyra stycken 1 meter långa rullar. Men man kan ju så klart välja fler eller färre färger precis som man vill.
3. Längst ut i ändarna på rullarna måste man klippa bort en liten bit för att få en fin och jämntjock rulle hela vägen. 
4. Sedan är det dags att klippa rullarna i bitar, jag gjorde mina remsor 8 cm breda. När du klippt alla rullarna har du en bunt med 8 cm breda och 140 cm långa tyllremsor, lägg dem åt sidan ett tag. 
5. Ta istället fram det breda sidenbandet och knyt en knut ca 50cm in på bandet. Mäta sedan runt midjan på det barn som ska ha kjolen och knyt ytterligare en knut där banden möts. 
6. Ta sedan en tyllremsa veckla ut den, vik den dubbel och klipp av den på mitten så att du får två 70cm långa bitar. Vik även dessa dubbla men klipp inte av utan knyt fast dem på sidenbandet genom att dra ändarna igenom öglan. Ta en ny remsa av nästa färg, klipp av på mitten och knyt fast. Fortsätt sedan så tills hela sidenbandet mellan de två knutarna är täckt. 
7. Klipp sedan 50 cm långa bitar av det smala sidenbandet och knyt även fast dem på kjolen på samma sätt. Klart!
Lilla T blev mycket nöjd med sin nya danskjol och skulle prompt ha den på sig i bilen på väg till och från dansen, kan meddela att det blev aningens klurigt att hitta bältet bland all tyll =) 

10 kommentarer:

 1. Wow! Vilken dröm! :D Förstår att hon inte ville ta av sig den, hade inte jag heller velat! Undrar om kunderna på apoteket hade uppskattat att få hjälp av någon i tyllkjol?

  SvaraRadera
 2. Helt underbar!! Tänk om mina döttrar var små, då skulle jag... ;)
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 3. Så fin den är!! Va fyndigt att göra en alldeles egen! Det ÄR så kul med tips och trix! Och det hittar man ju ofta här hos dig!! Fortsätt med det!!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. You had me at utan symaskin! :)

  SvaraRadera
 5. Jättefint!
  Vad underbart för dina barn att ha en så påhittig och inspirerad mamma!

  Tror jag förstått beskrivningen :) Är de smala sidenbanden bara till för dekoration?

  SvaraRadera
 6. Vad fiffig du är!! Alltid lika kreativ med roliga idéer.

  Ha en toppen dag!
  Kram Kia

  SvaraRadera
 7. Otroligt kreativt! Vilken drömkjol!

  SvaraRadera
 8. Detta skall jag göra pronto!!
  Tack för förklaringen

  SvaraRadera
 9. Åh vad härligt! En riktig prinsessdröm kan jag tänka. Kommer ihåg när jag var liten och mamma gjorde något liknande av gardin till mig och min syster. SÅ FINA vi var! :)

  Emelie

  SvaraRadera

Annonser: