Det här behöver du:
20g jäst
10g honung
2,5 dl mjölk (3 %)
750g vetemjöl med hög proteinhalt
75g socker
2 ägg (+ 1 till pensling)
75g smör
8g salt
4 dillkronor
chilipulver
krondillsfrön
Så här gör du:
Lös upp jäst och honung i mjölken. Blanda detta med 250g av mjölet och vispa slätt med visp. Jäs under plast i 30 min. Tillsätt sedan resten av mjölet, socker och 2 ägg. Knåda på lägsta hastighet i 3 min. Tillsätt smöret och fyra finhackade dillkronor och knåda 5 min till. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta degen ca 10 min tills den blir riktigt elastisk (när två min återstod av tiden så gav min KitchenAid upp, den är ju nästan ny så nu är jag arg, en sån maskin ska ju hålla livet ut!!!) Den ska vara fast. Lägg degen i en lätt inoljad plastbunke med lock och låt vila ca 30 min. Lägg degen på mjölat arbetsbord och dela den i två (om du vill göra ett kräftbröd och ett flätat som jag gjorde). Dela den ena halvan i två lika stora bitar, rulla dem till bollar och vila under bakduk 5 min (till flätan). Rulla sedan ut till två "armar" något spetsiga i ändarna. Fläta ihop och tryck till ändarna. Gör en boll av 2/3 av den andra halvan (= kräftkroppen) och dela det som blir kvar i två lika stora bitar (=klorna). Låt vila 10 min under bakduk. Forma en kropp och klor av degbitarna och skär jack med en kniv i klorna. Vispa ägg och salt och pensla bröden, strö över chilipulver och krondillsfrön. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60-75min.
Så här långt gick det finfint för mig (förutom att min KA dog förstås...) men sen ville det sig inte riktigt med gräddningen.... Men så här stod det iaf i boken:
Grädda i 220°, sänk värmen till 190° efter 5 min. Grädda ytterligare 30 min (flätan) och 25 min (kräftan). Men mina var för mörka redan efter 15 min så jag måste sänka temperaturen nästa gång. Men det var gott, blev snyggt och var kul att göra så jag ska definitivt testa det igen!
The perfect bread for the crayfish feast, flavoured with dill and chili powder.