tisdag 5 juni 2012

Månadsmeny juni


När jag i slutet på maj satt och planerade menyn för juni så var det sommarvarmt och härligt så menyn fylldes med somriga sallader, grillat, picknickluncher och annat man är sugen på när det är varmt. Men sedan har tyvärr sommarvärmen lyst med sin frånvaro... Idag har det i alla fall varit varmt nog att äta ute på altanen och valet föll på en riktigt snabblagad och sommarfräsch sallad med spännande och lyckade smakkombinationer.  

Det här behöver du till 4 pers:

300 g skivad rostbiff
2 liter blandad sallad
3 skivor vitt bröd
1 msk smör
2 päron
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
krasse eller persilja
flingsalt
svartpeppar
2 dl créme bonjour karjohansvamp & champinjon

Och så här gör du:

Hetta upp lite smör i en stekpanna, skär brödet i små tärningar och stek dem gyllene. Skär päronet i tunna skivor, pressa över lite citronsaft och ringla över olivolja. Skär rostbiffen i tunna strimlor. Blanda rostbiff, päron och sallad på ett uppläggningsfat. Klipp över lite persilja/krasse, strö på brödkrutonger, flingsalt och peppar. Servera med crème bonjour.

Övrigt på vår junimeny:

Lax i folieknyte med mozzarella och tomat
Grillad entrecote med potatisgratäng och bearnaise
Grillad fläskytterfilé med potatisbakelser och bearnaise
Grillad kycklingfilé med klyftpotatis och tzatsiki
Grillad choritzo med klyftpotatis och tzatsiki 
Kycklingspett med basilikafärskost och färskpotatissallad
Grillat pitabröd med kikärtsröra, soltorkade tomater, grillad zucchini och myntayoughrt 

Favoriter i repris från maj:

Tacos med guacamole
Hamburgare med coleslaw

Hoppas att ni hittar lite inspiration bland recepten!

10 kommentarer:

  1. Mums, så mycket gott! Quinoabiffarna har vi gjort tidigare och de är riktiga höjdare! Tack för inspirationen. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är de goda, en återkommande favorit här hemma!

      Radera
  2. Tack, tack, tack! Nu kanske vi kan slippa ifrån korv-och-makaronerna-träsket fram till semestern vi med.

    Älskar din blogg. Du inspirerar till både inredning, att ta vara på livet med familj och trädgårdspyssel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh tack själv Elin, kommentarer som dina är vad som gör att bloggandet blir så himla kul! Så tack!

      Radera
  3. Åh det lät som en spännande kombination, det vill jag prova redan i kväll!
    Anna O

    SvaraRadera
  4. Du verkar ha så bra koll på mat så jag tänkte att du kanske kunde tipsa om lite mat till 2 års kalas. Maten ska kunna ligga framme och man ska kunna plocka vad som passar en.Please help!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spontant tänker jag att uppskuren frukt är ett hett tips, melon, vindruvor, ananas etc och vill man göra det festligare trär man frukten på spett. Till mat skulle jag välja paj och salladsbuffé som är lätt att förbereda och var och en får plocka vad de vill ha. Lycka till med kalaset!

      Radera
  5. Åh vad gott, det riktigt vattnas i munnen! Ska ta och kika igenom recepten och visa för sambon (det är hans om är kocken) :p

    SvaraRadera
  6. Mycket sallader, äter era barn det? Våra är skeptiska till gröna blad, men 4-åringen klämmer gärna en hel paprika själv om han får...
    Sitter också och försöker få ihop nån form av matsedel här hemma, kanske inte för en hel månad men iallafall några dar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går i vågor det där, vi har en rätt avslappnad inställning till mat, är det något de inte tycker om får de plocka bort och vissa dagar blir det bara pasta, andra dagar är de modiga och testar nytt med glädje.

      Radera