Den här saften väcker härliga barndomsminnen hos mig. Saft gjord på bladen från svartvinbärsbusken, en saft som nästan är helt genomskinlig och med en smak som påminner om fläder. En underbar törtsläckare, lätt att göra och man kan få saft tidigt på våren långt innan bären hunnit mogna.
Så här gör du:
2 liter svartvinbärsblad tätt packade
1-2 kg strösocker (beroende på hur söt du vill ha din saft)
2 liter vatten
3 ekologiska citroner
50g citronsyra
Skölj bladen väl och lägg dem i en stor rostfri bunke alternativt en stor glasburk med lock. Borsta och skölj citronerna, skär dem i tunna skivor och lägg ner tillsammans med bladen. Koka socker och vatten till en klar lag, tillsätt citronsyran. Häll lagen över bladen. Rör om och låt kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylen eller i en kall källare.
Efter fem dygn är det dags att sila saften för att sedan hälla upp den på väl rengjorda flaskor. Den håller ett par veckor om den förvaras i kylskåp men vill man spara längre kan man frysa in i halvfulla plastflaskor och ta fram vid behov. Ett annat husmorsknep är att ställa de välfyllda glasflaskorna med saft i kokande vatten, när saften blivit upphettad och börjar rinna över kanten sätter du dit korken och när saften sedan svalnar bildas ett vakuum vilket gör att saften konserveras ytterligare.
Ett par färska svartvinbärsblad i tekoppen är också riktigt gott!
Ett par färska svartvinbärsblad i tekoppen är också riktigt gott!
Translation: My homemade blackcurrant leaf lemonade.
Tack för tipset!
SvaraRaderaÅ vilket bra tips :) Jag är en saft- och syltmaja!
SvaraRaderaKram Anna
Låter väldigt gott!
SvaraRaderaKram Jannike
Åå den jag testa! Finns inget som smakar bättre än hemmagjort
SvaraRaderavilken fin blogg du har!!!! Blev lite nyfiken på ert skafferi, har du fler bilder på färdigt resultat? tack för en massa bra tips!!!!
SvaraRaderaHärligt men blir det bär på busken om man tar bladen innan??
SvaraRaderaÅ vilket härligt tips!!!! Detta ska jag genast testa!!!
SvaraRaderaÄr precis i skrivande stund på väg till affären så nu måste jag komma ihåg att köpa ekologiska citroner och citronsyra. Så roligt att man faktiskt kan ta tillvara på bladen på det här sättet. Undrar om man kan använda bladen från krusbärsbuskar oxå?
Ha en härlig dag trots regn :-)
Låter smaskens! Tack för bra tips :)
SvaraRadera