söndag 24 maj 2009

Min egen lilla förskola och en sneakpeak på baksidan

I väntan på att slänten ner mot älven (nedersta två bilderna där jag även bjuder på en sneakpeak på bakidan av huset) ska röjas färdigt så har jag startat en liten förskola för perenner i ett par pallkragar. Förskolan har många fördelar, för det första så kan jag börja redan innan jag har en plats färdig åt dem, de har sommaren på sig att sprida sig och på så sätt blir det billigare nästa år då jag inte behöver köpa lika många plantor och för det tredje så hinner jag se dem live innan jag bestämmer vart de ska få bo. Alla perenner i min förskola går i vitt och grönt då jag vill skapa en grön/vit/grå bas innan jag lägger till några färgaccenter. Jag gillar inte plåttriga trädgårdar utan vill försöka skapa en trädgård som ger ett lugnt och elegant intryck. 

Som ni ser så har jag ett par arbetstimmar kvar innan slänten är färdigröjd men när vi köpte huset var slänten så igenvuxen att man i princip inte kunde se älven alls! Oräkneliga mängder sly, buskar och träd i olika storlekar har fått stryka på foten men det fanns en hel del värt att spara också bland annat ett gäng aspar, ett par häggbuskar, ett vildhallonsnår och en massa liljekonvaljer och dessutom är slänten full av fina stenblock som kommer att passa utmärkt i mina planteringar. För att döda all oönskad växtlighet har jag nu börjat lägga ut presenningar där jag har röjt färdigt, någon som vet hur länge de måste ligga på? 

Som den totala trädgårdsnybörjaren jag är så tar jag mer än gärna emot tips och råd, inspiration och idéer, stort och smått, allt är värdefullt! Min idé så här långt är att skapa nedfarter för att göra älven mer lättillgänglig, en där man kan ta sig ner med åkgräsklippare, barnvagnar och liknande och en eller flera trappor. Sittplatser ska också skapas så att slänten kan utnyttjas på ett bättre sätt. Sen har jag tänkt plantera buskar, klätterväxter och mindre träd för att skapa rumslighet och struktur och täcka in stora delar av slänten med sol- och torktåliga marktäckare i vitt och grönt. Inspirerande bilder och växttips efterlyses (zon 5, söderläge, sandjord)!

7 kommentarer:

 1. Hallå husägaren! Jag körde också med dagis och har fortfarande en dagisplats kvar i trädgården. Det är ett bra sätt att få igång växterna tills de finner sin egen plats.

  Vilka fantastiska förutsättningar till en spännande trädgård du har!

  Jag ska fundera lite och så återkommer jag om jag hittar på några tips som du kanske kan ha användning för.

  /Marit

  SvaraRadera
 2. Det verkar som ni snart får ordning på det hela ;-) Härligt att få röja lite och göra fint. Kram

  SvaraRadera
 3. Jag tror presenningarna måste ligga ett år i alla fall om inte längre.
  Har hört talas om att man kan så ex. lin för att få bort ogräs, men är inte hundra på det.
  Man sår igen tätt det område man vill odla på och sen rensar man bort linet och kan sätta vad man vill där sen.
  Kolla med ngt proffs först så jag inte förstör ngt för dig.

  Ser ut att bli fint och tycker dina idéer är helt rätt.
  Kram Helene

  SvaraRadera
 4. Smart idé med dagis, det ska jag tipsa min kompis om som håller på att bygga hus och grämer sig över att hon inte kan få plantera något i sommar!

  Spännande att få se en liten glimt av baksidan, ser ut att bli helt underbart med alla dessa stora vackra fönster!

  SvaraRadera
 5. Kul att du tittade in till mig.
  Fint du har gjort måste titta runt lite till.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. en pressening bör ligga på i två säsonger. Så gjorde vi på ett område innan odling. Och det funkar. odla.nu är en bra sait för att få reda på det mesta i trädgårdsväg. Lycka till/anna i vännäs

  SvaraRadera

Annonser: