onsdag 9 december 2009

Pepparkakshus!


Det händer mycket just nu, så jag har varken haft tid eller lust att sätta mig framför datorn. I söndags hittade jag vad jag trodde var början till en ny tumör på vår älskade Simba (läs historien här) så igår hade vi tid hos veterinären och till min stora glädje så var det ingen tumör! Så ofattbart skönt att höra! Så som ni förstår så har jag haft tankarna på annat men nu har jag ny energi igen och sitter just nu och bläddrar i mitt nyaste tillskott i bokhyllan, nämligen den underbara "Pepparkakshus och mera julbus". Har ni inte bläddrat i den redan så rekommenderar jag verkligen det! Den innehåller inte bara mängder med underbara pepparkakshus med fullskaliga ritningar utan också en hel del annat så som recept av olika de slag och kuriosa kring julen och dess traditioner. Men vilket av alla underbara hus ska jag testa?

Den pampiga sekelskiftesvillan?

Eiffeltornet?

Eller kanske Villa Villerkulla? Ja vi får se vad det blir!


Sen måste jag bara tipsa om detta helt underbara pepparkaksdegsrecept som jag fick av min kollega som är HK lärare, det luktade så ljuvligt i hela huset när jag gjorde den:

500g brun farin
300g smör
1,5 dl vatten
3 dl sirap
0,75 dl kokt kaffe
2 msk bikarbonat
1/2 msk ingefära
1 msk kanel
1/2 msk nejlikor
ca 1,2 kg vetemjöl

Rör smör och farin. Ljumma vatten, sirap och kaffe, tillsätt sedan till sockerblandningen under omrörning. Tillsätt kryddorna och bikarbonatet, tillsätt mjöl till önskat konsistens. Strö mjöl över degen och låt stå svalt minst ett dygn.

19 kommentarer:

  1. Visst är det härligt med egen pepparkaksdeg. Själv har jag i alla år använt ett gammalt gotländskt recept från farmor.

    Tyvärr inte i år, har skrivit om årets "pepparkaksbak" på bloggen, suck!

    Kram L

    ps jag tycker att du ska göra villa villerkulla!

    SvaraRadera
  2. Hej där!
    Här hos dig har jag aldrig varit. Men WOW vad jag har suttit och kollat in alla era före/efter bilder. Blir superimpad av allt jobb ni har lagt ner och resultatet blir ju enastående fint. Måste verkligen gratulera er till ert fina hus!! Ser supermaffigt ut...

    Ha det så gott i juletider!
    Ann

    SvaraRadera
  3. Hejsan!

    Dottern gjorde växthuset häromveckan och det blev SÅ fint. Kan rekommenderas om du inte vill bygga storkåken ;o) Lade en slinga i som lyser så fint. Boken köpte jag efter ditt tips om den förra julen ?! Visst var det väl du? Den är väldigt mysig. Så tack för det! Kram Petronella

    SvaraRadera
  4. Oj vilka häftiga pepparkakshus!
    Tack för receptet, det ska jag spara!

    Vilken lättnad att det var okej med hunden :)

    SvaraRadera
  5. Hej !
    Det är skönt att höra att det är bra med er hund. Sånt gläder :)

    Vilka fina pepparkakshus ! Jag tycker bäst om Villa Villerkulla.
    Det kanske ska bli ett pepparkakshus här också.

    Kram
    Anci

    SvaraRadera
  6. Den boken har jag inte sett förut, tack för tipset. Vill gärna göra något häftigt pepparkakshus, hittade recept från arkitekturmuseet förra året som var kanonbra, nu har jag dessutom hittat en bok med ritningar- klappat o klart.

    SvaraRadera
  7. Oj vilken underbar bok det där ser ut att vara! Önskar bara tt jag hittade orken/lusten att pyssla som du gör!

    SvaraRadera
  8. Pepparkaksbak är kul! Vi har bakat (och ätit!) så att det är dags att göra en ny deg...!

    Pepparkakshus har vi inte kommit till, men för vår del blir det en byggsats. Ska bli kul att se vilket hus du väljer att göra!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  9. Varför välja ett hus ur boken - gör ert eget såklart! Kram

    SvaraRadera
  10. Lusthuset på första boken, är ju samma som det jag vann på julbasaren, som du trodde, se inlägget här:
    http://langborgsullevidal.blogspot.com/2009/11/vinst-pa-julbasaren.html

    Kram Helene

    SvaraRadera
  11. Eiffeltornet har jag gjort några gånger, det blir fint :) I år blir det nog något annat dock!

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Har ganska nyligen hit och följer därefter ert projekt med spänning.. Vi har nyligen blivit klara med vårat hus och har (precis som ni) gjort i princip allt själva. Oj, vilka slitiga (4!) år det har varit men vad underbart det är att älska sitt hem ;)
    Vi har också en Grandis, en jättemysig kille som är på sitt åttonde år. Känner med Dig när jag läste om eran Simba, jag tänker varje dag att nu är det inte långt kvar och blir givetvis jätteledsen. Det är tufft och jag vet inte hur man ska hantera sorgen efter sin älskade hund :( Våra Grandisar är dessutom super lika, trodde nästan det var våran kille som var på bilden där er Simba ligger på (vad jag har för mig) är er altan?
    Ha det toppen och God jul!

    SvaraRadera
  13. Åh du så skönt att höra om er lille hund, vi har en gammal chihuahuafarbror - och trots sina 12 år är han ännu urstark, du förstår hur krampaktigt jag sitter & "tar i trä"bordet här va!?
    Jag snor ditt pepparkaksrecept, okej?... :)

    SvaraRadera
  14. WOW! DEN DEGEN MÅSTE JAG TESTA!

    SvaraRadera
  15. Vad bra att Simba inte var sjuk! Jag tycker du ska göra sekelskiftesvillan. Den matchar ert hus. Degreceptet måste jag nog testa trots att vi redan bakat årets kakor. Spännande med kaffe i. Det kan nog bli jättegott. Kram Maria

    SvaraRadera
  16. Usch jag vet precis hur jobbigt det är när ens familjemedlem till hund visar sig vara dålig.
    Vilken tur att det inte var något :)
    Är det en Grand Danois ni har? De är så otroligt vackra och ståtliga!

    SvaraRadera
  17. Sekelskiftesvillan blir väldigt maffig kan jag rapportera, min syrra har gjort den... väldigt stor dock!

    SvaraRadera
  18. OJ!! Ni har nog det vackraste hus jag sett !Både in- och utvändigt, otroligt duktiga har ni varit som skapat detta fina hus. Många kramar och en härlig jul önskar jag er!!! Marie

    SvaraRadera
  19. Skönt med vovven!

    Håller på att bakar ett pepparkaks hus just nu.
    Jag är väl en av få bloggare som inte köpt ett Zinkhus, så jag gör ett av pepparkakor istället! Jag har faktiskt ditt hus, i förra inlägget, som modell!

    SvaraRadera

Annonser: