måndag 8 mars 2010

Min gamla barnsäng

Foto: It's a House

Den här gamla utdragssängen köpte mamma och pappa till mig på auktion när jag var liten, hur många år den har på nacken vet jag tyvärr inte, någon som har en aning? Nu har i alla fall lilla T fått ta över den och hon fullkomligen älskar den! Jag gillar den också men är lite i valet och kvalet om jag ska låta den vara som den är eller måla den?

På bloggträffen i helgen när vi var hemma hos Vardagstugg i hennes K-märkta lägenhet pratade vi en del om hur man tänkte när man, som tex i vårt hus på 50-talet, slängde ut gamla fina trägolv och kakelugnar. Så här i efterhand känns det ju närmast brottsligt men med största sannolikhet kommer ju något av det vi gör idag att kännas lika fel om 5, 10 eller 50 år. Vad är så klart svårare att säga men jag är ganska övertygad om att vitahemstrenden har lett till att lite för mycket trä har målats över. Vad tror ni?

30 kommentarer:

 1. Hej! Jag tror att det vita alltid kommer vara rätt, själv har jag älskat det i 20 år!

  SvaraRadera
 2. Vilken fin säng! Den sover man säkert gott i:)

  Är själv lite kluven ibland. Måla eller låta vara?

  Trevlig kväll

  Rebecca

  SvaraRadera
 3. Jag är också lite skeptisk till att måla över vackra gamla möbler, de förlorar absolut lite av sin själ och historia. Men samtidigt så ska ju sakerna fungera hos oss, så är alternativet att möbeln kastas är det nog bättre att måla den, men jag skulle inte ha gjort det. Men jag har ju inte ett typiskt vitt hem heller.
  Förstår att ni är förälskade, den är ju helt underbar, en sådan man bara drömmer om att få sova i.

  Ha det bra,
  Camilla

  SvaraRadera
 4. Har själv målat en gammal utdragssäng, när Matilda var liten.
  Ångrade det sen och det var omöjligt att få bort färgen.
  Jag skulle vänta ett tag med det.

  Kram Helene

  SvaraRadera
 5. Den är så vacker som den är, måla den inte! Låt den vara färgklicken i rummet istället. Den är så fin.
  Skulle själv vilja ha just en sån till mina barn./Lovisa

  SvaraRadera
 6. Helt säkert, men, vi lever ju idag! Jag tycker ändå att jag har märkt av en liten förändring i hur folk tänker nu. Liiiite mer eftertänksamhet när det gäller att ta fram penseln...
  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 7. Oj så fin!! Kommer ihåg att min syssling hade en liknande när hon var liten och jag var så avis på henne.
  Tror att den skulle vara lika fin med vit färg på. Om inte finare t o m. Kramis

  SvaraRadera
 8. Jag tror den skulle få vara som den är. Den ser ut att ha varit vitmålad tidigare, så nån har lagt ner mycket tid och jobb på att få den trären. Det var ju också nåt som var populärt tidigare - att luta av möblerna.
  Jättefin säng, för övrigt. En skatt att hålla fast vid. :)
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 9. Tyvärr tror jag som du att det är mycket trä som fallit offer för den vita färgen, även om det är grymt snyggt och sängen säkert skulle bli fantastiskt snygg i vitt. Men Kanske ska man välja sina saker man målar och behålla vissa klenoder som orginal.

  Kram Patricia

  SvaraRadera
 10. Vilken underbar säng! Jag förstår att din dotter älskar den. Mysigt att du har sovit i den när du var liten och att din lilla sover där nu. Kram!

  SvaraRadera
 11. Jätte fin säng och inte bara ett fynd utan DIN säng!

  Svårt val, men jag skulle nog låta den vara...och satsa på tyger istället.

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Tack för en superkul bloggträff i lördags! Hoppas vi får träffas fler gånger!

  Tycker sägen är jättefin som den är! Om du kikar på länken i mitt inlägg idag så ser du möblerna jag har fått ärva, bla då byrån som du kanske såg när du var här. Fick även en sån där iperialsäng som står och väntar på att Vidde ska bli stor nog att sova i den. Den kommer jag att måla vit då det är dags, inte bara för att den i dagsläget är rosa med rosetter på utan för att den är redan målad så att säga..hade den varit helt oförstörd hade jag nog tänkt både en och två gånger innan jag hade satt penseln på den =)
  Jag kan se framför mig er dotters säng i ett ljust och luftigt rum..superfint!

  Ha det gott!
  Kram Annelie

  SvaraRadera
 13. Hihi,sängen är ju nästan på pricken lik Julias fina säng,här hemma kallad Stena färjan :-)

  http://rundvandring.blogspot.com/2010/01/farjan-goteborg-fredrikshamneller.html

  Vi målade den vit, matt vit, eller jag har startat iallafall men inte klar...Fast vår var ju lackad gammal trä, er ser mera "trären" ut dvs finare från start, men snickerierna är ju så lika! :-)
  Häftigt meddom vackra gamla klenoderna. Oavsett vit eller original så är den vacker.
  Kramar Maja

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag har en liknande barnsäng men den är snyggare i bakstycket, den är välvd och har svarvade pinnar som ser ut som ett staket, det är min dotters hon fick den när hon 4 år, nu är hon 24...hon vill sälja den, tyvärr har jag ingen bild på den ,den står i mitt förråd, den är i tre delar, enkel att sätta ihop utan skruvar eller dyligt, den kostar 5000 kr.
  Mvh Anneli

  SvaraRadera
 15. Sängen är fullkomligen underbar!
  Själv skulle jag ha behållit den i trä tror jag. Lite dubbelmoral kanske, eftersom jag håller på att måla furutaken här hemma vita ett efter ett. Men takhöjden känns så mycket lägre med mörka tak - så jag är ursäktad. :)

  SvaraRadera
 16. Håller med dig, både om att vi kommer undra i framtiden "hur tänkte vi" och om att för mycket säkert har målats över...

  Jag tycker att om man inte har nåt sentimentalt värde i en möbel så är det okej att måla, men just arvemöbler borde man tänka efter med innan man lägger på färg. Sen beror det förstås också på vilket skick möbeln är i, om den skulle bli snyggare och fräschare med spackel och färg.

  Jag tycker inte du ska måla sängen, rummet är så ljust ändå så den framträder fint.

  SvaraRadera
 17. ´Jättefin säng! Och jag håller med föregående talare... den är jättefin i sig själv!

  SvaraRadera
 18. Jag tycker inte att du ska måla om den. Tror att du kommer att ångra dig med tiden.

  Väldigt fin säng!

  SvaraRadera
 19. Den är helt fantastiskt fin!!
  Jag förstår ditt dilemma, men jag tycker nog att du ska låta den vara som den är. Risken är att den inte ser lika "maffig" ut, med den höga gaveln och utsnirningarna (och det blir mer trä gemte den vitatrenden framöver- jag tror vi kommer vilja ha mer sånt). Men J kanske inte är så förtjust i träet? ;P

  Kram

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Underbar säng!!! Riktigt kunglig!
  Jag håller med om att det säkert målas lite för mycket på gamla möbler....men jag e själv en sådan som gärna målar om till vitt.....

  Ha en fin dag!
  Kram Nadja

  SvaraRadera
 21. Tack för en trevlig blogg...

  Jag tycker att det ser ut som om sängen varit målad tidigare och blivit avlutad. Det var ju extremt poppis att luta av möbler på 70- och 80talet. Jag hade målat den och på så vis låtit den få tillbaka sitt ursprung. Avlutade möbler må vara trärena men de är ändå missfärgade på något vis.

  Tror att sängen skulle bli fantastisk om du målade den. Våga dock att inte välja vitt - det kommer den vinna på helst i ett flickrum. Lycka till!!!

  SvaraRadera
 22. Garanterat kommer vi att skaka på huvudena åt oss själva om några år. Hur kunde vi måla ALLTING vitt...? Sedan ger vi tummen upp för syrabetsad furu ;)

  Vi sålde lillans liknande säng för en tid sedan. Den var för kort och vi hade tröttnat på att ligga på tvären de gånger hon var sjuk eller behövde extra närhet...jag ångrar mig lite, men samtidigt försöker jag anstränga mig för att inte fästa mig alltför mycket vid ting...men det är svårt!

  Ha en fin dag! Sportlov?

  Anna

  SvaraRadera
 23. Så jättefin säng! Helt makalös. Själv hade jag målat den...kanske patinerat den lite;)

  Kram från Adela

  SvaraRadera
 24. Det är bara furu som behöver målas om!
  Spara färgen till något annat projekt och njut av den vackra sängen.

  SvaraRadera
 25. Jag älskar vitt! Men håller ändå med dig om att det nog målas lite för mycket runt i stugorna :-)

  SvaraRadera
 26. jag tycker definitivt att du bör behålla den som den är, och jag håller även med dig i dina tankar.

  förresten så är det ju snart din födelsedag, vad önskas? :) kram

  SvaraRadera
 27. Jag tror absolut man kommer ändra sig, ett tag är det härligt med trä, och sen vill man helst ha färg... (tänk 70tals furun! snart sitter alla och slipar av sina vita trägolv och paneler igen... =)
  men jag tror iof att det är tider som sträcker sig över generationer... så det är väl våra barn som kommer sitta och skrapa färg. Hoppas dom har vett nog att hålla sig borta från lutet bara, för det förstör ju verkligen trät permanent...

  Men jag måste säga att jag efter en vinter i vårt ej färdigrenoverade hus sprungit runt och eldat i 3-4 eldstäder runt om i huset faktiskt förstår dom som slängde ut kakelugnarna! (oops! får man säga så?)
  Men tänk vad otroligt lyxigt det blev när man fick centralvärme. ETT ställe att fylla på och hålla liv i elden! och ETT ställe att ta sig till på morgonen och elda för att få lite värme i huset istället för 5... =)

  SvaraRadera
 28. Den var helt sanslöst vacker! Håller på och letar på blocket efter liknande utdragssäng till min lilla. Skulle nog behålla den trären iallfall, fastän jag gillar det vita.
  Lycka till!
  Kram
  Helena

  SvaraRadera
 29. Helt underbar säng och va roligt att du också har haft den. Jag hade inte målat den.

  Tack för tipset om sockerlådan, jag fick tag på en och har kopierat dig rakt av så nu ligger dotterns böcker också i en sådan =)

  Ha det fint!
  /Malin

  SvaraRadera
 30. Hej!
  Många gamla möbler var ju vita från början och sen har någon lutat av dem. Så ser det ut att ha varit med er säng. Men jag förstår ditt dilemma. Jag har själv en gammal soffa som säng.... avlutad, och funderar på om jag ska måla den vit eller inte. Vitt är jättefint, samtidigt blir den ju en liten "färgklick" om den är träfärgad. Gamla bruna matsalsmöbler "äpplet" skulle jag däremot aldrig måla men det är många som gör det också :).
  Ha det bra/Siv

  SvaraRadera

Annonser: