måndag 30 januari 2012

Egenrostad müsli!


Att rosta egen müsli blir verkligen supergott, de flesta färdigblandade müslisorter som finns att köpa i butikerna är antingen på tok för söta, innehåller en massa onödigheter eller så är de helt enkelt inte goda. Så jag brukar göra egen. Det finns hur många varianter som helt så man får testa sig fram för att hitta en sort man gillar. Ofta brukar jag göra den här men nu har jag provat en ny blandning.

Detta är vad du behöver:
5 dl rågflingor
5dl dinkelflingor
1dl skalade sesamfrön
1 dl linfrö (krossat eller helt är en smaksak)
1dl hackade mandlar 
1 dl pumpakärnor
0,5dl kokos
1dl torkade tranbär
1dl russin
1dl torkade aprikoser i bitar
2dl vatten 
0,5 dl rapsolja
1dl flytande honung

Och så här gör du:
Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser utom de torkade frukterna. Tillsätt sedan vatten, olja och honung. Rör om ordentligt. Häll ut blandningen på en ugnsplåt och rosta mitt i ugnen ca 25-30 min. Rör om då och då. Ta ut, låt svalna och tillsätt sedan tranbär, russin och aprikoser. 

Min hemrostade müsli går hem även hos 3-åringen som åt en stadig müslifrukost i går morse innan vi begav oss in till stan för gympa med Mora Träsk. Tänk att de har hållit på i 40år. Helt galet! Och säga vad man vill om Mora Träsk men hatten av för att de behållit sin glöd genom alla år!

14 kommentarer:

  1. Den såg god ut och jag håller helt med om att det är en del onyttigheter i dom färdiga.
    Ja, Mora träsk! Dom kommer man ju ihåg sen barndomen!! Kram!!

    SvaraRadera
  2. Ingen musli smakar så gott som den hemgjorda;) Kram

    SvaraRadera
  3. Ser ju onekligen gott ut men nä, är ingen musli/flingtjej int :)
    Headern blev snygg du!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  4. Hemmalags är bäst. Jag gör en variant på denna. Ska prova din också.

    SvaraRadera
  5. Ser ljuvligt gott ut!
    Må så gott
    kram Malin

    SvaraRadera
  6. Mums den skall jag pröva!

    SvaraRadera
  7. Lät gott!
    Det är så irriterande, jag kan inte kommentera hos dig från telefonen!!

    Ha en toppen dag.
    Kram Kia

    SvaraRadera
  8. MUMS!! Det ser grymt gott ut! Detta skall jag prova! Åh vilken nostalgi tripp att läsa om Mora Träsk, jag har fortfarande minnen från när jag satt som barn på ett kallt gymnastiksals golv och diggade till dem. Måste ha varit runt ... 1982-83 kanske... : )

    SvaraRadera
  9. Jättegott! jag gör också alltid egen musli. Gjorde faktiskt nya satser igår jag med. En sort till ungarna med havregryn, kokos, råsocker och linfrön + vatten och en till mig själv med nötter och frön som bas + torkad frukt. God och fin!!
    Kram Magdalena

    SvaraRadera
  10. Jag älskar moraträsk! Vi ska gå på lördag när dom kommer hit till Hudik. Men dom har inte hållit på i 40 år... dom hade en lång paus där ett tag på 90-talet och har bytt ut 50% av medlemmarna (dvs en av dom =)
    kram!

    SvaraRadera
  11. Å de ska jag genast prova!!
    Tack snälla!
    / Sabina

    SvaraRadera
  12. Visst e de bra :D Vi va på dem med stortjejen i Lördags, lämnade lillebror hemma så stortjejen fick lite egentid med oss :P

    Kram på dig!

    SvaraRadera
  13. Jag har rostat min egna müsli ikväll och det blir verkligen underbart gott. Går liksom inte att jämföra med färdiga från ica. Receptet jag anväder är snirlikt ditt, men inte helt lika. Har exempelvis solroskärnor isf pumpafrön samt havregryn iaf dinkelflingor. Jag kanske borde testa nytt recept nästa gång. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera

Annonser: