måndag 16 januari 2012

Thank you Finland for Sarpaneva


Att Helsingfors har blivit utsett till world design capital 2012 är både roligt, välförtjänt och värt att uppmärksamma tycker jag så i en serie inlägg under namnet 'Thank you Finland for' kommer jag att lyfta fram både kända och mindre kända designers och produkter. Jag smygstartade ju redan i tisdags med nyheten Allas så detta får anses vara inlägg nr 2 i denna serie. Och inlägg nr 2 tillägnas en ganska ny bekantskap för mig, gjutjärnsgrytan Sarpaneva designad av Timo Sarpaneva 1959. Sarpaneva blev så hyllad att den fått pryda finska frimärken och Iittala tog den åter på marknaden 2003. Tidlös, funktionell och rent ut sagt skitsnygg! Grytan Sarpaneva finns bland annat hos Royal Design för 2024kr.

7 kommentarer:

 1. Vilken bra idé!
  Verkligen ursnygg gryta, älskar handtaget!

  SvaraRadera
 2. Snygg men lite väl dyr tycker jag. Men det kostar att ligga på topp.

  Ha en toppen dag!
  Kram Kia

  SvaraRadera
 3. Åh vad jag tycker om grytan :) Den känns samisk på något sätt.

  SvaraRadera
 4. För en gångs skull får man känna sig som en stolt finlandssvenska (det händer ju faktiskt inte särskilt ofta) och på samma gång tipsa om galleriann (Ann Bäck) som har underbar design i finlandssvenska Jakobstad!

  Tack, du har en underbar blogg :)
  Hälsn. Jenny i Vasa/Finland

  SvaraRadera
 5. Köpte en på allmosan förra sommaren för 75kr för att jag tyckte att den var snygg... Visste inte att det var en Iittala för än för ett tag sedan!! Hihi... Min är röd och grann

  SvaraRadera
 6. Hejsan ! :) jag har en smink/skönhetsblogg så om du är intresserad av smink och andra shönhetstips så kika gärna in :)
  Ha en bra dag, kram! :)

  SvaraRadera
 7. Kul att du hyllar Iittalas produkter ; ) Jag har själv arbetat inom företaget och älskar allt ifrån mitt Teema, Lantern till Kivi och Kartio. Design som håller forever. Spännande att se er renovering också. Vi ska själva börja en omfattande renovering till våren och börjar med badrum då vi varken har dusch eller varmvatten. Trevlig läsning ; )

  SvaraRadera

Annonser: