På efterfrågan kommer här ett nytt recept från vår månadsmeny. Denna blomkålsgratäng går supersnabbt att göra (viktigt, viktigt med två små barn hemma) och äts med god aptit av alla i familjen så den har blivit ett stående inslag här hemma varje månad. Gratängformen är en mycket prisvärd nyhet från EM som finns i flera färger och storlekar och även små söta hjärtformar. Dagens budgettips!
Så här gör du min blomkålsgratäng:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela ett blomkålshuvud i buketter och koka ett par minuter i lättsaltat vatten. Ta upp och låt rinna av i durkslag. Stek ett paket bacon klippt i små bitar. Ta fram en bunke och rör ihop ett ägg, 3dl grädde, 1 paket philadelphiaost (creme fraiche funkar lika bra), riven ost, persilja, salt och peppar. Gillar man vitlök så är det gott att ha i och för lite mer vuxen smak kan man även ha i lite ädelost. Fördela blomkål och bacon i en ugnsfast form och häll röran över. Gratinera i ugn tills osten fått fin färg.
Translation: This cauliflower gratin is a returning favorite on our monthly menue. Fast and easy to make and appreciated by the whole family.
Directions:
Preheat the oven to 175 degrees C. Cut a cauliflower head into florets and cook for a couple of minutes. Drain. Cut a packet of bacon into small pieces and fry in a hot skillet until crisp. Mix one egg, 3dl cream, one packet of cream cheese (or creme fraiche), shredded cheese, salt, pepper and parsley in a bowl. For a more adult taste try adding garlic or blue cheese. Place the cauliflower and bacon in a baking dish and spread the sauce on top. Bake until the top is browned.
Låter mums!
SvaraRaderaLåter supergott! Vad skulle du servera till? Räcker det med endast sallad som tillbehör? Love your house btw!
SvaraRaderaDet ÄR supergott! Jag brukar servera med en sallad och ett gott bröd. Tack =)
RaderaÅ jag som trodde att du länkat till vad ni har på månadsmenyn. Har du inte den någonstans?
SvaraRaderaDet kommer ett sådant inlägg snart. Håll utkik i mitten på nästa vecka!
RaderaÅ det minns jag från när jag var liten. Mammas blomkålsgratäng. Det är grejer det. Himlans gott.
SvaraRaderaTänk. Det ligger ett blomkålshuvud hemma i kylskåpet! Tack för tipset! /L
SvaraRaderaMumsigt! Detta ska testas!
SvaraRaderaÅ vad jag ska laga det där!! Finns inget bättre än recept från andra småbarnsföräldrar. Det måste ju gå relativt fort och alla ska kunna äta det. Jag berättade för min J om er månadshandling och vi bestämde oss för att testa vi också inför nästa månad. Vi skojjade lite om att vi borde be om er meny och shoppinglisa och kapa den rakt av! Av en kommentar här ovan att döma så kanske det tom kan bli så! Tack för alla bra tips och vackra bilder :-D
SvaraRaderaLåter gott! Men Du, VAAAR har Du fått tag i porslinsskärbrädorna som står lutade mot väggen???? Sååå himla fina!!
SvaraRaderaJa visst är de fina! De kommer från House Doctor och finns bland annat att köpa här:
Raderahttp://www.juliasvitadrommar.se/koket/redskap/house-doctor-porslinsskarbrada-liten.html
Gulle Dig! Har beställt både stora och lilla nu!
RaderaMmmmm..Yum! Härligt med inspiration från dig..som vanligt!! :D Älskar skärbrädorna också, en egen favorit!!
SvaraRaderaTack! Ser fram emot inlägget med månadsmenyn. Tusen tack!!
SvaraRadera/Maria
Hittade det här receptet av en slump när jag sökte efter recept på blomkålsgratäng. Det var verkligen både jättegott, lättlagat och billigt (tacksamt när man som jag är student). Tack så mycket! Höftade lite med ingredienserna eftersom inga måttangivelser angavs annat än för vätskan, men jag körde med 250 gram riven ost och ca 1 kilo blomkål, det funkade bra!
SvaraRaderaBästa hälsningar,
Marina