torsdag 26 april 2012

Vår månadsmeny för april

coleslaw

Sen årsskiftet har jag som sagt börjat göra upp meny för en månad i taget och visst tar det sin lilla tid att sätta samman menyn och skriva inköpslistan men när det väl är gjort så slipper man i princip tänka resten av månaden. Helt obeskrivligt skönt! Missade du mitt första inlägg om månadshandling hittar du det här. Men kortfattat så spar det så mycket tid, energi och pengar att jag nu inte kan tänka mig något annat sätt! Blir du också sugen att testa så kommer här vår meny för april, att kapa rakt av eller bara plocka godbitarna ur! 

Blodpudding i ugn med bacon, lingon och vitkålssallad (storfavorit hos barnen och att tillaga i ugn är smidigare och snällare för små magar än att steka)
Potatispannkakor med blåbärskeso (låter kanske skumt men det går hem!)

Beroende på hur väl de olika rätterna lämpar sig att spara så gör jag stora satser och fryser in eller äter till lunch dagen efter. 

I kväll var det hamburgare med friscobröd och gräddfilspesto som stod på menyn och till detta serverade jag mumsig coleslaw. Min favoritcoleslaw gör du så här; blanda ca 1 dl aioli, 1,5 dl gräddfil,1 tsk dijonsenap och svartpeppar i en bunke. Riv ett halvt vitkålshuvud med osthyvel och riv en stor morot fint. Blanda alltsammans. Klart! För vuxnare smak kan man gärna låta den rivna vitkålen ligga och dra i lite äppelsidervinäger ett tag. Det traditionella coleslawreceptet med majonäs är också gott men detta med aioli är strået vassare tycker jag. Vitkål är en underskattad grönsak som vi äter mycket av här hemma, tokbilligt, nyttigt och gillas av båda barnen. 

Hoppas att ni har fått lite inspiration och har ni något favoritrecept att dela med er av får ni mer än gärna göra det här i kommentarsfältet!

17 kommentarer:

  1. Vad fantastisk!!! Tack snälla. Du är så fixig och jag slutar aldrig att förvånas.

    SvaraRadera
  2. Åh att jag missade förra månadsupplägget! Detta var en superduperide och det lät ju otroligt gott nästan alla rätterna! Vi har otroligt dålig fantasi och måste skärpa oss och börja experimentera med nya rätter...


    Tack snälla för inspiration!

    Om du har tid att klicka på denna länken så vore jag jätte tacksam! Det är en tävling om att få åka iväg till Danmark och hitta på en massa roliga saker jag och min sexåring tillsammans med andra barn. De som hamnar topp 12 får åka med!
    Behöver bara ett litet klick :)

    Tack!
    http://bloggbussen.bloggportalen.se/toplist?voted_for=Jessica+och+Livet

    SvaraRadera
  3. Yummie Yummie, grym inspirationskälla!

    Önskar dig en trevlig lång helg och med hopp om sol och värme.
    Kramar från Västkusten och Camilla

    SvaraRadera
  4. hej..

    från ett annat regnigt Vännäsby.. Tack för månadsmeny.. Vi kommer äta nästan allt från er lista, så mycket gott..

    // elisabeth

    SvaraRadera
  5. Helt fantastiskt bra! Det här inlägget kommer jag att återkomma till många gånger känner jag :-) Tack tack tack!

    SvaraRadera
  6. Ja visst är det praktisk att ha färdiga menyer. När barnen var yngre fick de göra veckomenyer som vi sedan alternerade, tror vi hade 6 olika veckomenyer som vi satte upp på kylen så alla kunde se vad det blev för mat.

    Nu är det svårare att hålla sådan ordning då vi är olika många hemma i stort sett varje vecka och helgerna med.
    Våra stora söner bor på annan ort och pluggar, men de kommer hem ibland men inte alltid samtidigt. Ja det är en himla röra ;-)
    En massa aktiviteter gör också att olika personer är ansvarig för maten o inhandling osv.

    Under småbarnsåren är det superpraktiskt med menyer och långa inköpslistor, nu blir det dag från dag, vecka till vecka handling :-)

    Missa inte min chokladtävling:
    http://ullevidsdal.blogspot.se/2012/04/tavling-choklad-fran-baldimo.html

    Kram Helene

    SvaraRadera
  7. Det låter otroligt smart, sparar både tid och pengar på att planera. Kanske nog jag ska införa här hemma med trots att vi endast är två stycken.

    Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
  8. Åh vad gott det såg ut på bilden!! Slurp
    Och jag blev intresserad direkt av potatispannkakorna!!
    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  9. Men du är ju bara bäst!!! Du anar inte hur glad jag blir över det här inlägget, jag ägnar precis som du skriver alldeles för mycket tid och energi åt middagsfunderingar och kommer definitivt att testa månadshandling och tror jag kapar din meny nästan rakt av!

    Stooort tack!
    Linda K

    SvaraRadera
  10. Då måste jag få fråga (eftersom många av rätterna känns lite lyxigare) hur mycket pengar lägger ni på mat varje månad? :-)

    Har själv tänkt tanken men bara kommit så långt som till veckomeny, men bara det gjorde stor skillnad. Numer har jag kommit av mig då jag och min sambo käkar LCHF-kost. Nu satsar vi istället på att laga fler portioner av färre rätter som vi har hela veckan (både middag och lunch). Det är rätt skönt när man kommer hem och är vrålhungrig, bara till att micra 2 min och äta!

    Hittade din blogg härom dagen, och jag måste verkligen berömma er för allt jobb ni har gjort (som du säker fått höra tusen gånger). Jag blev så mäkta imponerad att jag var tvungen att bläddra igenom från början till slut. Önskar att man själv hade haft samma driv och även vågat kasta sig in i saker som man egentligen inte kan. Ni har verkligen ett kanonläge med den tomten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cicci,
      Först varmt välkommen hit och tack för ditt beröm! Dessa fyra månader med månadshandling har vi haft ett snitt på 4000kr och då ingår blöjor, diskmedel m.m, en hel del hygienartiklar och tidningar i den summan. Om det är mycket eller lite vet jag inte, vad säger du/ni andra? Vad lägger ni på mat per månad?

      Radera
    2. Det är en rimlig summa om inte väldigt bra! När man tittar på lyxfällan så tror jag de rekommenderar ca 3500-4000 för två personer. Och då har ni även två barn, även om de kanske inte äter så mycket än! Jag gjorde en budget när vi bodde i lägenhet för ca 1,5 år sedan. Insåg då att vi lyxade till det alldeles för mycket för vi hamnade på 6500:-/månad. Då unnade vi oss restaurangmat ganska mycket. Och det blev STOR ändring på det när vi då skulle spara till att bygga hus och man såg siffrorna framför sig. Sen hamnade vi runt 3500, då planerade vi veckoschema och storhandlade vilket var väldigt bra!

      Intressant i alla fall! Får väl gå igenom din månadsmeny och omvandla det till LCHF-vänliga recept! :-)

      Det ska bli väldigt kul att följa med på din blogg, du blev en stor inspirationskälla för mig. Så numer har din blogg hamnat i min länklista.

      Radera
  11. perfekt! saknar bara shoppinglistan. då hade du räddat hela min månad ;) ska testa allt. vissa recept lär jag dock få modifiera då det inte går att få tag på alla ingredienser här på Bali.

    SvaraRadera
  12. Men herregud vad duktig du är! Så där många olika maträtter tror jag knappt jag lagar på ett år!!! *skäms på mig*

    SvaraRadera
  13. Resultatet av vårt nyrenoverade sovrum, äntligen är vi klara!
    Kanske kika in och få lite inspiration eller komma med egna idéer och tankar?! :)

    http://hdahlberg.blogg.se/2012/april/sovrummet-foreefter.html

    SvaraRadera
  14. Lagade köttfärsomeletten ikväll. Mycket god med en massa broccoli till. Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh va roligt att du gillade den! Mycket poppis här hemma också!

      Radera

Annonser: