lördag 12 maj 2012

Panelvägg med järnvitriolkänsla


Ni som följer mig på facebook vet kanske att mitt fredagsnöje bestod i att lasera en panelvägg i Ws rum, är man renoveringsnörd så är man. För att få en mer maskulin känsla och skapa illusionen av högre takhöjd har vi valt att göra Ws panelvägg med breda stående plank. Som vanligt har jag en inre bild hur jag vill att de ska se ut, i det här fallet som en härligt vindpinad gammal lada eller ett järnvitriolbehandlat hus men det visade sig inte var inte helt enkelt. Jag köpte redan i mars hem en panellack i S5502-Y som jag blev rekommenderad men den la sig bara utanpå träet, såg målad ut och blev inte alls som jag hade tänkt mig så jag tappade sugen och andra projekt trängde sig före i kön. Men igår återfick jag lusten, tog nya tag och köpte hem en burk av Nordsjös Tinova V+ utomhuslasyr i en kulör som heter just järnvitriol. Till en början var jag lite tveksam då den blev lite brunare än jag hade tänkt mig men nu när jag har bekantat mig med den ett tag känner jag att det blev riktigt, riktigt bra. Varmt, ombonat, maskulint och jordat. Tre av plankorna hade lite mer struktur och sög därför åt sig mer färg än de andra, i natt störde jag mig på det men nu känner jag bara att det gav lite mer karaktär och liv åt väggen. 


Kl 00.10 i natt var jag klar med laseringen och var ruggigt sugen på att fortsätta med den här väggen i vardagsrummet som ska få sig samma behandling. Men det var nog tur i oturen att färgen tog slut annars hade jag varit ännu tröttare när W vaknade strax efter fem i morse. Här har vi, som ni kan ske kan se bakom all bråte, valt den traditionella, liggande panelen som breddar känslan av rummet. Inhandling av mer lasyr och operation röjning har lagts till to do listan.

14 kommentarer:

 1. Tjusigt! Hade samma problem med ett bord jag ville få "drivvedskänsla" på, men det blev snarare åt det gröna hållet ... =( Ska ta nya tag med det i sommar, jag gissar att jag målar det grått istället. Friskt vågat osv. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också ett litet bord som jag ville ha drivvedskänsla på så jag ställde faktiskt ut det på baksidan i utsatt söderläge för att låta naturen göra sitt jobb och redan nu efter en månad så börjar det anta rätt färg. Det var väldigt nära att jag rev ner all panel inne och slängde ut den också =)

   Radera
 2. Superfint blev det verkligen! Vi har ju en likadan vägg i vårat hem och jag älskar den jag med!

  SvaraRadera
 3. Oj nu måste jag tänka om känner jag! Vi har tänkt göra en panelvägg hemma i vår hall men jag var helt inne på liggande panel och att måla den vit men det där blev ju galet snyggt och inte som alla andra. Får man fråga vad det är för panel ni använt er utav?

  //Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja liggande vit panel dominerar verkligen panelväggstoppen, inte konstigt det är ju snyggt och kan liksom aldrig bli fel. Vi har en också i sovrummet. Men ibland är det kul att gå emot strömmen och göra något annat än vad alla andra har! Panelen har vi köpt på den lokala brädgården så jag har tyvärr inget namn men den är 19cm bred.

   Radera
 4. Det blev perfekt!
  Rätt val!

  Försökte hitta hur er planlösning ser ut nu, men hittar bara den gamla.
  Finns det någon ny ritning?

  Kram Helene

  SvaraRadera
 5. Jag har gjort en panel i uterummet och ville oxå ha gammalladalook så jag strök bräderna med järnvitriol från Gysinge och sen lät jag brädorna stå ute över vintern och satan va fina de blev.

  SvaraRadera
 6. Jotun har en interörlasyr i färgen "drivved" som är mycket poppis.

  SvaraRadera
 7. Kul med nytänkande människor! Vi kommer köra på vitbetsad panel i sovrummen, är ju så underbart vackert med trämaterial. :)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Väggen blev väldigt fin! Blir lite sugen på att göra lite liknande hos oss också. En fråga bara...vilken färg kommer golvet att vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, va roligt att du gillar den. Golvet kommer att vara vitlutad furu, så ganska ljust.

   Radera
 9. Hej

  Var in till en nordsjö återförsäljare idag och hon kunde inte minnas att dom haft någon lasyr med järnvitriol brytning. Finns det någon nummerbeteckning på brytningen? Mvh

  SvaraRadera
 10. Hej, verkar inte finnas någon färg som heter järnvitriol. Finns det någon nummerbeteckning på färgbrytningen?

  SvaraRadera

Annonser: