tisdag 1 maj 2012

Tiramisu


Igår hade vi grillknytis med ett gäng bygrannar och efterrätten föll på min lott. Bestämde mig för att göra Tiramisu eftersom det är festligt men ändå hyfsat enkelt och snabbt och går utmärkt att förbereda redan dagen innan. Det finns många varianter på Tiramisu men här är mitt recept:

Detta behöver du till 10 pers:
40 savoardikex
500g mascarpone
4 ägg
2dl vispgrädde
1dl starkt kaffe
4 msk konjak (alt. amaretto eller marsalavin)
kakao och mörk choklad att dekorera med

Så här gör du:
Ta fram en form stor nog att rymma hälften utav kexen i ett lager. Vill du skära upp tiramisun i snygga portionsbitar vid servering så är det smidigt att täcka in formen med folie för att lätt kunna lyfta upp hela kakan. Alternativet är att göra tiramisun direkt i snygga glas eller serveringsskålar. Börja med att hälla upp starkt kaffe tillsammans med konjak/amaretto/marsalavin på ett fat och doppa snabbt undersidan utav kexen (den utan socker) och placera ut dem i ett lager i formen/skålarna/glasen. Ryms inte kexen exakt så går det fint att bryta av kexen det kommer inte att märkas sedan. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Ta fram en ny bunke och vispa äggulorna krämiga tillsammans med strösockret. Ta fram ytterligare en bunke och vispa grädden fast. Vänd ner äggvitorna, äggulorna och grädden i en gemensam skål och rör även ner mascarponeosten. Bred ut hälften av krämen på kexen, upprepa med ytterligare ett lager kex och avsluta med resten av krämen. Täck över och ställ in i kylskåp minst en timme men gärna längre. Innan servering pudrar du över lite kakao och avslutar med att hyvla över lite mörk choklad. Mums!


Innan Valborgsfirandet drog igång hann jag göra bort min månadshandling för maj, jag kan återkomma med menyn i morgon om ni är intresserade!?

8 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Men så galet gott det såg ut! Det blir Tiramisu i helgen helt klart! Och matlistan ser jag fram emot med anteckningsblocket i hand!

    SvaraRadera
  3. menyn vill jag gärna se, behöver inspiration :)

    SvaraRadera
  4. Jag gör min tiramisu utan grädde, sen testade jag att ta Baileys Hazelnut istället för amaretto. MUMS, så gott det blev! Jag får väl ta och skapa mina receptsidor på bloggen som min sambo ständigt tjatar om! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Baileys Hazelnut lät supersmarrigt - måste jag köpa hem tror jag! Han låter klok din sambo, goda recept kan man aldrig få för många utav!

      Radera
  5. Mia skövde02 maj, 2012

    Gärna menyn! Såå inspirerande

    SvaraRadera
  6. HEJ..

    klart man är intresserad, så många ny recept som jag fick förra månaden, Tack för det..

    //

    elisabeth i V-by

    SvaraRadera
  7. Gud vad trist! Man vill ju så gärna vara ute då solen tittar fram, men då det stormar som tusan är det bara att hålla sig inne :(

    SvaraRadera

Annonser: