Tidigare åt jag sill mest för att det är tradition och stämning men utan att tycka att det var särskilt gott. Men så inför vår första jul i huset så tänkte jag att det måste väl ändå gå att laga en sill som även jag och andra sillskeptiker tycker är god. Jag letade runt och hittade Monika Ahlbergs recept på västerbottenssill som jag modifierade en aning och nu har min västerbottenssill blivit en uppskattad tradition till både jul och midsommar och äts även av de mest sillskeptiska i sällskapet.
Min västerbottenssill:
1 paket 5 minuterssill (240g avrunnen vikt)
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl riven Västerbottensost
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk senap
finhackad dill
cayennepeppar
salt och peppar
Låt sillen rinna av och skär den sedan i små bitar. Hacka rödlöken och lite dill fint och blanda med majonnäs, yoghurt, riven Västerbottensost och senap. Pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Blanda till sist ner sillen häll upp i en snygg burk och låt sillen stå och dra i kylen några timmar så att smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Skaldjurspajen gör jag först på fredag men vill ni ha receptet redan nu så hittar ni det här.
Translation: Pickled herring is a Swedish tradition that I never really have enjoyed. Until I made my own recipe. Now I can finally enjoy this tradition!
Vad gott det lät! Kul med egna traditioner som man håller fast vid!
SvaraRaderaTrevlig midsommar! Kram!
Jag förstår det med tanke på hur mycket annat du gör om dagarna.
SvaraRaderaSjälv har jag haft intresset ganska länge men aldrig haft något utrymme för det, tills för någon månad sen. :)
Så skaparglädjen är verkligen enorm !
Ha en fin midsommar du med !
Låter som en väldigt god sill! Den skulle nog kanske min sillskeptiska sambo äta, till och med... :)
SvaraRaderaVilken härlig bild, fick riktiga sommarkänslor! Jag är inget stort fan av sill jag heller men som du säger så är det ju lite stämning att äta sill ändå så jag tänker definitivt testa din sill. Hur många räcker receptet till?
SvaraRaderaAnna O
Det beror ju helt på hur mycket annat som finns på bordet men receptet ovan ryms precis i burken på bilden och på jul när vi är många (18st) brukar jag göra dubbel sats.
RaderaDen här sillen låter sagolik! Jag är egentligen ingen fantast av sill men det här ska definitivt provas imorgon. Tack!
SvaraRaderaHa en härlig midsommar!
Kram Maria
Hejsan!
SvaraRaderaÄr en ganska ny läsare men fastnade direkt för din blogg :)
Måste ju berätta att jag provade detta recept och omvände både min make och min far som i stort sett
aldrig äter fisk, så det blev verkligen lyckat!!
Tack för en jättefin blogg med många fina tips.
Mvh Lina