tisdag 5 februari 2013

DIY tygstjärnor


Trots att tiden inte räcker till, eller kanske just därför, så kände jag ett starkt sug efter att plocka fram symaskinen. Resultatet blev ett gäng linnestjärnor till Wilford, mysiga att titta på när vi sjunger godnattsången blinka lilla tänker jag. Både en och två svordommar yttrades på vägen men nu hänger de på plats. 

Så här gör du; 

Rita eller skriv ut stjärnmallar i olika storlekar. Plussa på en centimeter till sömsmån. Jag gjorde en stor, tre mellanstora och en liten stjärna. Udda antal blir snyggast tycker jag. Nåla sedan fast mallarna på tyg, det behövs två bitar till varje stjärna. Jag valde linnetyg då jag ville ha lite textur. Zickzacka alla kanter. Nåla ihop två bitar aviga mot aviga (om tyget har aviga och räta) ändra till raksöm och sy ihop stjärnan med en pressarfots bredd. Lämna en liten bit öppen för att kunna vända stjärnan ut och in. 

Innan du vänder på stjärnan kan du, för att undvika spänning och rynkor, klippa ett jack ett par centimeter in från varje hörn (se de turkosa markeringarna) dock ej över raksömmen.  Du kan också toppa av yttersta spetsarna innan du vänder (se de rosa markeringarna) så att det inte blir så knöligt och trångt. Men inte heller här får du klippa i raksömmen. Vänd stjärnan rätt, fyll med stoppning och sy igen det sista hålet för hand. Sy fast en liten trådögla på baksidan av stjärnan för upphängning. Plocka fram en rulle målartejp och tejpa upp stjärnorna där du tror att du vill ha dem. Flytta sedan runt tills du känner dig nöjd och spika sedan upp t ex kabelklammer för upphängning. 
Se bara till att vara noga med mall, klippning och att sy så rakt du bara kan, min första stjärna såg mer ut som en naken kyckling enligt min sambo =) Så lite tålamod kan vara på sin plats. 


Två pappersstjärnor fick smyga sig in i gänget också för att skapa lite mer dynamik. 

14 kommentarer:

 1. Riktigt snyggt! Får nog lov att plocka fram symaskinen jag också. :)

  SvaraRadera
 2. Blev väldigt fint! Kram Petronella

  SvaraRadera
 3. Jättefint! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Jättefina! Kanske blir till att prova!?
  /Lisa

  SvaraRadera
 5. Vad fint det blev, men låter lite för pillrigt för mig ;-)

  SvaraRadera
 6. Åh så sjukt fiina!!! Är ingen hejjare på symaskin men blev sugen på ett försök med din pedagogiska beskrivning! Tusen tack för den!

  SvaraRadera
 7. Ser både snyggt och mysigt ut!

  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 8. Så fint det blev!

  Kram Annelie

  SvaraRadera
 9. Väldigt fint! som resten av ert hem med :)

  /S

  SvaraRadera
 10. Din stjärna är super vacker! en riktigt härlig stjärna vägg! Ha en riktigt trevlig vecka

  SvaraRadera
 11. Så snyggt!! Jag skulle gladeligen inreda med sådana vackra stjärnor även i mitt sovrum:)

  SvaraRadera
 12. Kul för barnen tycker vi! Säljer du dem?

  SvaraRadera

Annonser: