tisdag 26 mars 2013

Nyttig sylt på chiafrön


Sylt äter vi en hel del här hemma och då känns det bra att kunna servera en riktigt nyttig sådan. Och nu har jag hittat den ultimata. Busenkel, god och nyttig. Jag gör den på mosade bär, chiafrön och eventuellt lite honung eller vaniljsocker. Chiafrön smakar väldigt lite men är sprängfyllda utav nyttigheter så som omega-3 (två teskedar chiafrön ger hela dagsbehovet), antioxidanter, vitaminer och mineraler och i kontakt med vatten bildar fröna en fast gelé. Sylten gör jag därför helt sonika genom att mosa bär och röra ner chiafrön till önskad konsistens.

Dessa små frön går att använda till mycket. Stö över filen, blanda i gröten, brödet eller smoothien. Och tydligen ska det gå att ersätta en del av smöret när du bakar med chiagelé, värt att testa!


tisdag 19 mars 2013

Sticklingar

 
Vårdagjämning imorgon. Perlargonsticklingar på köksbordet. Ljuset är tillbaka.
 
 
Visst är det vinter ute fortfarande men jag känner dem ändå. Vårkänslorna.

tisdag 12 mars 2013

Energibars och hemgjord nyponsoppa


Nu är jag så sjukt less på att vara trött och sjuk och försöker boosta kroppen så gott jag kan med energi och nyttigheter. Och det är ju inte för inte som nypon kallas för nordens apelsiner. En kopp nypon innehåller lika mycket c-vitamin som 35 apelsiner så ett glas hemgjord nyponsoppa är en finfin vinaminboost. De halvfabrikat och färdiga soppor som går att köpa i affären innehåller tyvärr oftast en massa socker och tillsatser så att göra egen blir så mycket nyttigare och är inte alls svårt. 

För 2-4 portioner blandar du 0,5 dl nyponskalmjöl med 1msk potatismjöl och 3msk råsocker och vispar ner blandningen i 6dl kallt vatten och kokar upp under omrörning. Sedan är det klart. Soppan håller sig fint i kylskåp ett par dagar och är perfekt som mellanmål efter förskolan, i skidbacken eller som en frukost i farten. Soppan får mer textur än fabrikssoppa och är mindre söt men grundsmaken är den samma. Testa också att strö lite nyponskalsmjöl över morgonfilen!

Igår testade jag också ett nytt recept på energibars med nyponskalsmjöl och de har testat och utvärderats idag och fått tummen upp av både mig, sambon och svärföräldrarna. 

Detta behöver du; 

1dl nyponskalmjöl
1dl havregryn
1dl solroskärnor
1,5dl hela hasselnötter 
100g torkade fikon
50g torkade tranbär
50g smör
1dl honung
2 äggvitor
2krm salt

Och så här gör du; 

Sätt ugnen på 160 grader. Smält 50g smör i en kastrull, tillsätt 1dl honung och koka upp. Låt puttra en stund och dra sedan kastrullen från värmen. Hacka fikonen och hasselnötterna fint, rör samman dem med nyponskalmjöl, tranbär, solroskärnor, havregryn och salt. Blanda väl. Vispa ner äggvitorna i smörblandningen och häll sedan. Bred ut smeten jämt i en bakplåtspappersklädd for (ca 20x20cm). Grädda ca 45 minuter, den sista kvarten övertäckt med folie. Ta ut, låt kallna och skär upp i lämpliga bitar.  

Sitter du på något energigivande recept får du mer än gärna dela med dig! Jag vill bli pigg NU!

söndag 10 mars 2013

Barnkalas med strandtema


Finns det något roligare att fixa än barnkalas? Jag tror nästan inte det. Tilde tyckte att lillebror skulle få en strandtårta på sin 2årsdag och jag var inte sen att haka på. En snabb sökning på pinterest bjöd på massor av inspiration sedan var det bara att sätta igång och leka. 



Sanden fixade vi av krossade mariekex, strandmadrasserna klippte jag ut av godisremmar och ett par droppar blå karamellfärg gav härligt turkosblått vatten.


Hajmuffinsarna i miniformat med cream cheese frosting var poppis hos lillkillen. 


Frysta bananer kanske låter lite fishy men det är riktigt, riktigt gott. Skär upp dem i bitar, frys dem på en bit folie på ett fat ca 1 timme och doppa sedan i smält choklad och valfri topping. 


Att gå all in och göra en hel buffé med toppingar gör det hela lite extra festligt. 


Och till mello avrundade vi med frukt, kilovis med frukt.

lördag 9 mars 2013

Frukost på säng


Tidigt i morse smög jag och Tilde ner och fixade frukost på säng åt födelsedagsbarnet och jag blir som vanligt lite extra känslosam sådana här dagar. Älskade, älskade skatter!


Lillkillen hade önskat sig en äggmacka till frukost och älskar djur så vad kunde väl passa bättre än en ugglemacka. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran utan har härmat fantastiska Samantha Lee och en sak är säker - det är verkligen sjukt roligt att leka med maten! 

torsdag 7 mars 2013

Nybakt mellis på 5 minuter


Vi har sportlov denna vecka och har laddat batterierna med ett par sköna dagar uppe i Hemavan. Mina krafter har inte återvänt så jag har mest myst i stugan och plöjt böcker, medan J och barnen åkt skoter och hängt i backen. Tilde fixar numera både liften och barnbackarna helt själv - stolt som en liten tupp är hon! Man bli hungrig av att åka skidor konstaterar hon och varmkorv i mattermos, varma mackor i mackjärn och hamburgare på muurikan är tre av hennes utelunchfavoriter. Pannbröd är också mycket uppskattat och tar inte mer än 5minuter att göra. Allra godast blir det ute över öppen eld men funkar finfint som innemellis också. 

Detta behöver du till 4 bröd;
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk mjukt smör
1 dl fil eller yoghurt

Blanda alla ingredienser, skölj fingrarna i kallt vatten och platta ut till runda bröd. Stek i lite smör på medelstark värme i stekpanna, ett par minuter på varje sida. Ät direkt! Mums!

tisdag 5 mars 2013

Resa till Thailand med små barn


Vi har rest och upplevt mycket. Men resan vi precis kommit hem ifrån slår allt annat med hästlängder av den enkla anledningen att vi delade alla dofter, smaker, ljud, upplevelser och känslor med våra barn. Att visa mina barn världen. I stort och smått. Nära och fjärran. Det är livet!


Vi har medvetet väntat med Thailandsresan tills W skulle bli lite större (han fyller 2 på lördag). För att han lättare skulle klara av och framförallt kunna njuta av värmen. Och så här i efterhand var det helt rätt val. För oss. I Thailand är det varmt och solen är jättestark så solskyddskläderna var på i princip hela tiden, underbart skönt att slippa bråka med solkräm i sanden och känna sig trygg att de inte ska bränna sin känsliga hud. Zunblocks solkeps kan jag också varmt rekommendera, satt stadigt på plats, skyddade perfekt och var sval! 


Den 11 timmar långa flygresan var jag lite nervös för innan, för tyvärr hade jag bombarderats utav skräckhistorier och skeptiska kommentarer men det gick verkligen hur bra som helst. Se bara till att göra vad ni kan för att undvika problem med öronen; vi hade näsdroppar, tuggummi, russin, godis och dricka till hjälp och tävlade om vem som kunde gapa störst under start och landning. Funkade finfint. Ipad laddad med appar och film (och ett extra batteripack), dubbla hörlurar, pysselböcker, böcker och snacks fixade sysselsättningen och pyjamas, gosedjur och egna kuddar gjorde det lättare att komma till ro och sova.


Visst skruvades min moderliga oro upp ett par snäpp inför och under resan, så mycket nytt att skydda mina små ifrån och så mycket sårbarare om olyckan skulle vara framme i ett fjärran land, men balansgången mellan att skydda och att leva livet är något varje förälder måste försöka behärska. Det här med mat och att hålla magen glad är verkligen ett kapitel för sig. Det finns så många råd. Undvik det och gör så. Jag och J reste runt ett halvår i Thailand, Malaysia och Indonesien när vi var yngre och tycker oss ha bra koll på läget men blev ändå dåliga denna resa. Våra grundtips är; undvik is, sprita händerna, preppa magen med goda mjölksyra bakterier (Bifolac t ex), packa ner vätskeersättning och Dimor eller något annat stoppande. Jag har åkt på något som jag ännu inte har återhämtat mig ifrån men har ännu inte fått svar på vad det är, Denguefeber tror de. Mitt bästa råd är att läsa på mycket och sedan bilda dig din egen uppfattning för någon garanti att hålla sig frisk finns inte. 


Men sjukdomar och magåkommor till trots så har vi verkligen njutit. Njutit av att se barnen bli som fiskar i vattnet.


Av att ägna timmar åt att bygga sandslott. 



Av att låta barnen komma nära exotiska djur.


Elefanter.

Apor.


Och fiskar. Oräkneliga fiskar.


Vi har njutit av dagar till havs ombord på sjörövarskepp. 


Och hyrt longtailbåt och bara åkt dit vi vill.


Vi har njutit av att se Tilde växa av att förtroendet att promenera iväg och handa mellis.


På öns kiosk.  


Och vi har njutit av att se solen gå ner och äta barfotamiddagar på stranden.

Jag kan verkligen varmt rekommendera att resa till Thailand med små barn, barnvänligare människor än thailändarna finns nog inte och vi fick ett par fantastiska veckor! Vår kompletta packlista hittar du här.