torsdag 16 februari 2012

Hur du gör business av din blogg!


(ber om ursäkt för taskig mobilbild)

Idag har jag som sagt varit och lyssnat på proffsiga Annakarin Nyberg och härliga Underbara Clara som höll en föreläsning på Framtidsmässan här i Umeå. Temat var Bloggar och Business och för mig som är insatt i bloggvärlden, blev det en hel del nickande igenkänningar då föreläsningen ger en inblick i en bloggares vardag så väl bakom som framför kulisserna. Men jag hoppas och tror att det var många åhörare som fick sig en och annan aha-upplevelse. Jag hoppas;

*Att de fick inblick i de lagar som vi bloggare måste känna till, men allt för sällan gör, som t ex lotterilagen och marknadsföringslagen. Lotterilagen innebär t ex att de många utlottningar som hålls runt om i bloggvärlden faktiskt är olagliga, läs mer om det här.

*Att de fick förståelse för hur kraftfullt medium bloggandet är så att de som själva bloggar inser sitt värde och att företagen vaknar upp.

*Att de inspirerades av Claras proffsighet, framgång och starka etiska kompass som är ovärderlig för att höja statusen på bloggandet.

* Att de fick inblick i att bloggandet kan vara en ovärderlig öppning för andra jobb som t ex frilansuppdrag, radioprogram, klädkollektioner etc.

* Men framförallt att de förstod hur oerhört roligt, givande och spännande bloggandet är!

8 kommentarer:

 1. Vilken spännande föreläsning! Förstår att det var både lärorikt och inspirerande!

  SvaraRadera
 2. Alltid bra att bredda sina kunskaper :)

  Tänkte förresten på det med lotteri. Kika bara på FB och hur många som faktiskt gör sig skyldiga till lagbrott genom att låta tävlan gå ut på att "dela" och "gilla". Stora som små företag...

  SvaraRadera
 3. Hej

  Å den boken är jag med i också..duktiga kvinnor!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. underbaraclara16 februari, 2012

  Tack för att ni kom! Det var så roligt att få en pratstund och lite inkännande nickar =)

  SvaraRadera
 5. så bra sammanfattat!
  Det var verkligen givande, igenkännande, inspirerande och proffsigt. slogs också av hur säker Clara är och vad viktig hon är för oss andra. Och även Anna-Karin, som kan göra vetenskap av det hela och lägga tyngd bakom med både erfarenhet men även på det där "riktiga" sättet som kan vara viktigt i omvärlden mot företag etc.
  pågår visst i detta nu nån skandalbloggare som är med i svtdebatt... suck.

  SvaraRadera
 6. Tror det behöver tilläggas en sak gällande de "olagliga" lotterierna som finns på bloggar och internet .
  Om jag förstått min vän som är jurist, så ska det vara pengar inblandat för att det ska vara olagligt, och det är det mig veterligt inte i ex. bloggtävlingar/lotterier. Alltså inga insatser förekommer!

  Vad det gäller diverse tävlingar och lotterier i övrigt på internet eller i tidningar, där man ex. ska ringa eller smsa in tävlingssvar och där det tas ut en avgift, är en annan sak.

  Ja, bloggvärlden är en speciell värld, kan man väl sammanfatta, som tur är så ser den ju numera mest positiv ut i alla fall.

  Kram Helene

  SvaraRadera
 7. Den skulle jag ha velat höra! Inspirerande och intressant. Önskar dig en härlig dag :)

  SvaraRadera
 8. Svensk Handel har lite information om vad som gäller

  Så hanterar du tävlingar på Facebook
  Det blir allt populärare att företag utlyser tävlingar på sociala medier som Facebook. Men se upp så att tävlingen inte räknas som ett lotteri.

  Tipsa via e-postAnge ditt namn samt din och mottagarens e-postadress för att tipsa om den här sidan

  En tävling som avgörs med slumpens hjälp räknas som ett lotteri vilket kräver tillstånd från Lotteriinspektionen. Anordnas lotteri utan tillstånd kan det resultera i förbudsföreläggande vid vite. På Facebook är det populärt att utlysa tävlingar där besökaren genom att klicka på ”gilla” eller ”dela” till sina vänner på Facebook, kan vinna biljetter, pengar eller varor. Detta är alltså förbjudet då huvudregeln är att det i princip bara är ideella föreningar som bedriver allmännyttig verksamhet som får tillstånd.

  Kräv motprestation
  Genom att kräva en motprestation, exempelvis att hitta på ett namn eller en slogan, rita en teckning, fotografera, lösa ett korsord eller besvara en kunskapsfråga, så räknas aktiviteten som en tävling. Det är alltså den deltagare som är bäst på något som vinner. Slumpen får inte på något sätt påverka utgången, i så fall betraktas det som ett lotteri enligt lotterilagen.

  Det spelar ingen roll om det kostar pengar att vara med eller inte och det du lottar ut är ju värt något i pengar.

  SvaraRadera

Annonser: