onsdag 4 april 2012

Fisk på menyn


Vid årssskiftet började jag månadshandla. Jag var så evinnerligt less på att konstant ha "vad ska vi äta" molnet hängande över mig så jag satte mig ner och skrev en meny för hela januari tillsammans med en låång inköpslista. Nu är jag inne på min fjärde månad och kan konstatera att det sparar både tid och pengar men den allra största vinningen är helt klart det mentala. Att slippa känna mat på bordet ångest. Inför första handlingen tog det ganska mycket tid och tankekraft men eftersom månadsmenyn till stor del återvinns så går det snabbare och snabbare. Inköpslistan från förra månaden ligger sparad i telefonen och behöver bara uppdateras och som den listnörd jag är har jag sorterat den efter hur varorna står i "min" affär. Mycket smidigt! Vilken rätt som ska lagas vilken dag är flexibelt och anpassas efter dagsform och status på färskvaror och mellan de stora månadshandlingarna gör jag två snabba pitstops för att fylla på med mejeriprodukter, frukt och grönt.

Något annat jag märkt är att vi äter betydligt mer varierat än tidigare, fisk har blivit vanligare här hemma och denna fisksoppa har blivit en stående gäst på vår månadsmeny.

Detta behöver du (till 4 port):
400 gram torsk eller sejfilé
400 gram laxfilé
150 gram skalade räkor
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
2 dl  vitt matlagningsvin
2,5 dl  matlagningsgrädde
2 dl  crème fraiche
3 msk hummerfond
0,5g saffran
salt, peppar, timjan och basilika efter smak
olivolja

Och så här gör du:
Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja. Tillsätt vatten, vin, grädde, creme fraiche, fond och kryddor. Sjud ca 10 minuter. Skär fisken i små kuber. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna. Servera soppan varm tillsammans med en bit gott bröd.

Translation: Planning meals and going grocery shopping took up too much of my time and energy so I decided to do something about it. The solution reads monthly menues. Once a month I sit down and make a menue for the following month along with a long list, the first one took quite some time and energy to do but since I reuse large parts of the menue the following month I only need to add/delete what's needed. I also prepare my grocery list by aisle. In between the monthly visits to the grocery store I make two quick stops to stock up on fruit, veggies and dairy products. Shopping this way saves me time, money and energy and I've also noticed that our meals get more varied than before. Try it!

14 kommentarer:

  1. Va smidigt det låter!! Måste nog överväga den tanken om det kanske är månadshandling som är lösningen??

    SvaraRadera
  2. Åh, vilket bra tips. Här planerar vi en vecka åt gången med meny och inköpslistor men det tar ju sådan tid och kraft. Istället kan man ju köra ungefär samma månad till månad. Du har inte lust att lägga ut fler tips från just er månadsplanering? Saknar idéer.
    Med vänlig hälsning Maria.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen supersmidigt! Jag kan absolut lägga ut fler tips och recept, kul att det uppskattas!

      Radera
  3. Åå snälla kan du inte göra ett inlägg ang din "månadsplanering" :) hur tänker du när du gör listan? Tar du bara nya rätter eller finns spagetti & köttfärssås med:) Själv tycker jag det är så svårt att hitta recept som ska gå ganska snabbt att göra. Kanske har du tips hur man förbereder maten för att det inte ska bli kaose i köket med två småttingar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart! Tankar, recept och tips kommer i ett inlägg inom kort och spagetti och köttfärssås finns absolut med på vår meny, blodpudding likaså två av lilla Ts storfavoriter.

      Radera
  4. Oj, vad gott det ser ut! Jag har längtat efter fisksoppa ett tag nu, men nu är det kanske dags!
    Tack för tipset!
    Kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Wow, så duktigt av er, månadsmeny !! Denna soppa skall jag helt klart testa ... Du får gärna dela med dig med fler av dina recept på månadslistan, lite tips behöver man alltid..

    // elisabeth också i V-by

    SvaraRadera
  6. Håller med föregående talare. Vore jättekul att få lite mer tips på mat och hur er månadsplanering ser ut. Jag blir snart galen här hemma då jag får göra ALLT eftersom min andra hälft har diskbråck och ständigt jobbar. Inte ens en maträtt kan han fundera ut. Grr.....

    SvaraRadera
  7. Månadsmeny!!! Ja du... önskar jag kunde vara så disciplinerad men skyller på liten kyl och frys! Här är det mer från dag till dag som gäller ;-) Men jag jobbar ju inte så jag hinner ju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner mig inte som en disciplinerad person men har upptäckt att livet med två barn och husrenovering kräver disciplin och planering för att få tid över till att vara spontan. Och ja en rymlig kyl och frys underlättar helt klart.

      Radera
  8. Åhh det lät smart och spännande. Här kör vi med veckoplanering men det är så svårt att komma på och många veckor blir väldigt lika. Vore jätte snällt om du ville lägga upp din månadssedel så man kan plocka lite godbitar till en egen :)
    Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  9. Månadsplanering låter klokt - här är det veckoplanering. Tar gärna del av dina tips. Ha en riktigt skön Påsk!

    SvaraRadera
  10. Månadsplanering måste jag testa! Jag har också märkt hur otroligt mycket tid vi lägger på att laga mat och har börjat rationalisera det hela genom att (på vardagarna) mer tänka kolhydrater+protein+grönt än i rätter. Sen tillagar vi mycket tex kyckling, kött eller fisk, kokar mycket matvete, ris eller quinoa, gör rotsaker i ugnspanna, kokar linser och bönor osv och fyller kylen. Sen är det bara att plocka ihop ur kylen när man ska äta och göra sallad till.
    Vore jättekul att se hur din månadsmatsedel kan se ut!
    Ha en fortsatt skön påsk! Här har äntligen snön gett sig och solen tittar fram!

    SvaraRadera
  11. Tillhör dom som tar dagen som den kommer och inte har någon större framförhållning när det gäller vad som ska lagas till middag. Vilket innebär att det ofta blir samma och samma, å dessutom inte så genomtänkt nyttig mat. Så jag skulle verkligen behöva en spark där bak för att ta tag i månadshandling eller veckohandling. Men får lixom aldrig till det. Så det är med stor glädje och uppskattning jag ser detta inlägg. Behöver verkligen några färdiga listor att ta del av för att komma igång.

    SvaraRadera

Annonser: