måndag 11 juni 2012

Nässelvatten


Idag har vi haft en riktig trädgårdsdag hela familjen. Lille W och J har klippt gräset och lilla T och jag har sått fröer och planterat ut sommarblommor. Men när det blev dags att öppna hinken med nässelvatten övergav min lilla hjälpreda mig och jag förstår henne för det luktar inte mumma. Men växterna älskar det. Gratis och miljövänligt är det också och nässelvatten innehåller mycket kväve och kisel som stärker växtcellerna och gör dem motståndskraftigare mot svampsjukdomar.

Nässelvatten gör jag genom att plocka en stor hink full med brännässlor, gärna små späda om det finns. Sedan fyller jag upp hinken med vatten, sätter på locket och låter den stå en vecka. Därefter silar jag bort resterna av nässlorna, slänger dem på komposten och späder ut nässelvattnet med vatten, ca 1 liter nässelvatten på 10 liter vatten. Är man otålig kan man klippa sönder nässlorna innan man lägger dem i hinken och röra runt då och då så påskyndas nedbrytningen. 


Gult är en färg som jag inte vill ha i min trädgård och ändå visar jag er en bild på ett gäng gula tulpaner. Vita Sapporo var vad jag köpte men detta var vad som kom upp, snacka om besvikelse. Men det är mina allra första tulpaner så jag gläds åt dem i alla fall, färgen till trots. I bakgrunden syns ett annat av våra projekt idag nämligen att göra en kiosklucka på kortsidan av lekstugan, to be continued.

8 kommentarer:

 1. Nässelvatten är suveränt bra för både blommor och grönsaker :)

  /Cecilia

  SvaraRadera
 2. Mina allra första tulpaner skulle bli röda, så stod det på påsen i alla fall. Dom blev gula!! Tycker inte alls om den färgen, men nu har de stått i rabatten i tre år och jag har vant mig vid dem.... Dom blommar ju varje år så jag får vara nöjd över det:)

  SvaraRadera
 3. Hej! Fina tulpaner trots färgen:)

  SvaraRadera
 4. Det blir bättre:) 'Sapporo' bleknar och blir cremevita under blomningens gång.

  Ha en finfin dag,
  Rebecca (som inte heller är särskilt förtjust i gult)

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset med nässelvattnet. Det ska jag testa.

  SvaraRadera
 6. Visst blir man besviken när det inte är "rätt" färg som kommer upp, har hänt mig med. Jag är inte heller något fan av gult, men det var fina tulpaner ändå!

  SvaraRadera
 7. Nässelvatten, är super! :)

  SvaraRadera
 8. Nästan alla mina vita tulpaner är gula när de kommer upp men bleknar sedan mer och mer tills de är vita. Konstigt?!?

  Mikaela

  SvaraRadera

Annonser: