fredag 1 februari 2013

Ett ekologiskt guldkorn


Här i Umeå finns det ett riktigt guldkorn till butik som alldeles för få vet om. Ekologiska konceptbutiken Meretes på Kungsgatan 33. 


Att kliva in genom dörrarna på Meretes är lite som att förflyttas till handelsboden på Saltkråkan. Här finns det mesta man kan tänka sig; frukt, mat, kläder och hudvård. Allt ekologiskt och mycket lokalproducerat. 


Gurkmeja, knölen som i folkmun kallas fattigmanssaffran, är inte bara kryddan som ger curry sin gula färg utan också en mycket kraftig antioxidant. Ser vi till att stoppa i oss antioxidanter så kan vi bromsa hela skalat äpple blir brunt metall rostar processen som pågår i vår kropp hela tiden. Antiinflammatoriskt är gurkmeja också. Bra skit helt enkelt. Jag använder bland annat gurkmeja i favoritsoppan DaalPå hyllorna hos Merete finns det mesta man kan tänka sig i matväg. Mjöl, gröt, pasta, honung, choklad, ost, godis och ett inte minst ett stort sortiment av ekologiska teer, däribland de snygga Clipper teerna som figurerade på mitt instagramflöde häromdagen. 


Det här är lite av ett mekka för en förpackningsjunkie som mig. Risförpackningarna jag spanade in på Formex och plåtdunken med olivolja är bara två av många exempel, perfekta som gåbortpresent. 


Med mig hem idag följde bland annat den här spännande "pastan" helt gjord på bönor som jag blev så sjukt nyfiken på. Men jag får vänta till efter helgen innan jag kan testa för i morgon ringer klockan kl 04.45 så att jag ska hinna med första flyget ner till Stockholm och den internationella bloggkonferensen Meet the Blogger. 

Om någon undrar så skriver jag det här inlägget helt på eget initiativ och bara för att Meretes är en rackarns trevlig butik som jag tycker att alla Umeåbor ska känna till. 

17 kommentarer:

 1. Bra med lite reklam för Umeå! Fantastisk affär!

  SvaraRadera
 2. Härligt att se! Önskar att vi också hade en butik här i Hudiksvall som också erbjöd bara ekologiskt och mycket lokalproducerat eller åtminstone från Sverige. Blir så trött på det snurriga som hänt...att vi importerar varor som finns i Sverige, vilket leder till att vissa i Sverige blir utan arbete. Och visst är det väl helt uppochner när vi märker varor med EKOLOGISKT...borde det inte vara tvärtom att de som inte är ekologiskt odlade är märkta med GIFT.
  Det skulle verkligen vara skönt att det fanns butiker som bara erbjöd det bästa för människan och för miljön....så slapp man snurra på massa varor och titta vad dom innehåller. Har nyligen läst boken Den flammande katten, så nu är jag försiktig med var maten ligger i för förpackning. Många plaster är giftiga, framför allt de med märkning 7. Där finns gifter som är hormonstörande...därför är det förbjudet att ha i nappflaskor. Konstigt bara att Semper har det giftet i sina plastförpackningar då=O. Och visst är det väl konstigt att nallar kan innehålla flamskyddsmedel som min lilla dotter skall suga i sig...också hormonstörande. Jag försöker verkligen få bort alla dessa gifter från mitt hem och undvika dom till mina små barn=D.
  PS: Kan dom inte öppna en butik i Hudik också;).
  Ha en härlig lördag!

  MVH
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen mycket som är upp och ner, hoppas precis som du kunna slippa snurra förpackningar snart.

   Radera
 3. Å va spännande, kände inte till den! Nästa gång jag är "hemma" måste jag nog slinka in där.
  Jag är nämligen som du, älskar fina förpackningar:)

  Ha en fin lördag!
  /A i ÖStersund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du ska göra, jag lovar att du inte kommer att bi besviken!

   Radera
 4. Vilket ställe! Har jag vägarna förbi så vet jag var jag ska smita in!!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en riktigt liten guldgruva!
   Kram

   Radera
 5. Tack för tipset! Har bott i Umeå ett halvår men hade inte en aning, ser ju fantastiskt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är alldeles för få som känner till Meretes, hoppas kunna hjälpa till att sprida ordet för det är verkligen en fantastiskt butik!

   Radera
 6. Hej, Vilken harlig butik. Viken osis att man inte bor i Umea... inte ens nara! Ni verkar ha mycket fint dar uppe... Kram Cilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merete har en webbshop också, rätt liten i dagsläget men planer finns på att bygga ut den under våren!

   Radera
 7. Fint inlägg, tack för det! Har tänkt att jag ska gå till Meretes eftersom jag älskar ekologiskt och till veckan blir det absolut ett besök! Jag har nyligen läst att Gurkmeja och aroniabär ska vara supereffektivt mot cancer, läs här om du vill;
  http://newsvoice.se/2013/01/14/halla-alla-halskostbutiker-svartaronia-och-gurkmeja-botar-cancer/

  Önskar dig en härlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack va roligt att du gillar! Vi planterade Aronia i vår trädgård i somras och barnen älskar bären, de fick en kopp bär till mellis hela hösten!

   Radera
 8. Nu måste jag ta mig i kragen och besöka Meretes! Har hört mycket gott om den men aldrig besökt den själv. Jättebra initiativ av dig att skriva om butiken (som ser såå mysig ut). Tack!

  SvaraRadera
 9. Jag var in där häromdagen och köpte te och kakao, tack vare tips från din instagram :)

  SvaraRadera
 10. Åh det här är toppen! Skulle jag driva en butik skulle det vara exakt en sådan butik som jag skulle ha. Synd att det är så långt bort från mig i Värmland bara :(

  SvaraRadera

Annonser: