Det här behöver du:
20g jäst
10g honung
2,5 dl mjölk (3 %)
750g vetemjöl med hög proteinhalt
75g socker
2 ägg (+ 1 till pensling)
75g smör
8g salt
4 dillkronor
chilipulver
krondillsfrön
Så här gör du:
Lös upp jäst och honung i mjölken. Blanda detta med 250g av mjölet och vispa slätt med visp. Jäs under plast i 30 min. Tillsätt sedan resten av mjölet, socker och 2 ägg. Knåda på lägsta hastighet i 3 min. Tillsätt smöret och fyra finhackade dillkronor och knåda 5 min till. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta degen ca 10 min tills den blir riktigt elastisk (när två min återstod av tiden så gav min KitchenAid upp, den är ju nästan ny så nu är jag arg, en sån maskin ska ju hålla livet ut!!!) Den ska vara fast. Lägg degen i en lätt inoljad plastbunke med lock och låt vila ca 30 min. Lägg degen på mjölat arbetsbord och dela den i två (om du vill göra ett kräftbröd och ett flätat som jag gjorde). Dela den ena halvan i två lika stora bitar, rulla dem till bollar och vila under bakduk 5 min (till flätan). Rulla sedan ut till två "armar" något spetsiga i ändarna. Fläta ihop och tryck till ändarna. Gör en boll av 2/3 av den andra halvan (= kräftkroppen) och dela det som blir kvar i två lika stora bitar (=klorna). Låt vila 10 min under bakduk. Forma en kropp och klor av degbitarna och skär jack med en kniv i klorna. Vispa ägg och salt och pensla bröden, strö över chilipulver och krondillsfrön. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60-75min.
Så här långt gick det finfint för mig (förutom att min KA dog förstås...) men sen ville det sig inte riktigt med gräddningen.... Men så här stod det iaf i boken:
Grädda i 220°, sänk värmen till 190° efter 5 min. Grädda ytterligare 30 min (flätan) och 25 min (kräftan). Men mina var för mörka redan efter 15 min så jag måste sänka temperaturen nästa gång. Men det var gott, blev snyggt och var kul att göra så jag ska definitivt testa det igen!
The perfect bread for the crayfish feast, flavoured with dill and chili powder.
Oj vad smarrigt det ser ut!!!!
SvaraRaderaKänner mig baksugen! ;D
Kram Tin
Ja, den boken är helt underbar! Har ett par böcker av Jan Hedh, alla lika fina! Ha en skön söndag, här blåser vi nästan bort! Bra torkväder för tvätten...
SvaraRaderaHej! Det ser supersmarrigt ut! Tack för tipset!
SvaraRaderaKram, Marita
Vackra bilder du visar! Ser riktigt mumsigt ut, dom måste jag prova att baka,tack för receptet!
SvaraRaderaHa en mysig kväll! Kram/Nicky :)
Ja det såg verkligen super gott ut. Älskar att baka..ska nog kolla in några nya bakböcker.
SvaraRaderaKram Lotta
Hejsan!
SvaraRaderaBlir sugen pa att ata detta brod du tipsar om. Far vanta till jag ar till baka
kram och manga halsningar fran Canada
Ser ju supergott ut! Det ska jag verkligen testa till vår kräftskiva i helgen!
SvaraRaderaVill passa på att berömma er för ert vackra hus och att ni verkligen lägger ner er själ i det arbete ni gör.. Det syns! Härligt!
// Ki
Tänk att man alltid blir inspirerad av att kika in här! Är det inte inredning så är det brödrecept! Jag ska på kräftskiva till helgen och jag hade ingen som helst inspiration men nu vill jag testa det där spännande brödet!!!
SvaraRaderaTack!
Lena
Hej, jag var bara tvungen att skriva om er på min blogg :) hoppas det gick bra, här har ni inlägget;
SvaraRaderahttp://oliviaolsen.se/2009/august/grymt-coolt-och-inspirerande.html
Kram!
Den boken är den bästa. Jan Hedh är fantastisk!
SvaraRaderaSå gott det ser ut!
Mmmm, va gott brldet ser ut!
SvaraRaderaJag ramlade in här till din trevliga blogg och häftiga projekt! Spontant säger jag bara, människa hur orkar ni! Men det blir enormt smakfullt!
Jag var själv i stor renoveringatagen under många år, nu tycker jag det är jobbigt med en oklippt gräsmatta, så det blir utlandslivet några år och projekten är på hyllan.
Tack än en gång för en trevlig blogg och lycka till med ert stora vackra livsprojekt!
DEN DÄR BOKEN HAR JAG LÄNGE FUNDERAT PÅ ATT KÖPA, DEN ÄR BRA ALLTSÅ?
SvaraRadera