söndag 24 juli 2011

Gårdshuset - före och efterNär vi köpte huset 2006 stod den här gamla ladugården på tomten.

Eftersom den inte var i något skick att bevara tog vi in offerter för vad det skulle kosta att riva den, men när billigaste offerten landade på 50 000kr så bestämde vi oss att ägna stora delar av den sommaren åt att riva på egen hand. Ni som följt mig sedan starten kanske minns storyn men jag drar den igen för er andra och med lite nya bilder. 
Det var ett tungt och skitigt jobb, kobåsen som stått tomma i över 20 år var inte ens utstädade...
Och höet låg kvar på skullen.

Det blev mängder av skrot att forsla bort, närmare bestämt 30 lastbilslass och minst lika många släpvagnslass...
 Men tillslut var den borta! 
Den lilla timmrade delen sparade vi ett tag för att ha som förråd.Följande vår började vi gräva ut och gjuta en grund för ett gårdshus med garage.
Vi valde att, efter egna ritningar, bygga ett lösvirkeshus med garage på bottenvåningen och plats för en gästlägenhet på övre plan. Anledningen till varför vi började "i fel ände" och byggde garaget före vi började med boningshuset är att huset var ett hyreshus då vi köpte det och vi lät hyresgästerna bo kvar två år (till maj 08) för att hinna bygga upp en renoveringsbuffert. Så här i efterhand kan jag säga att det går 1000 gånger snabbare att bygga nytt än att totalrenovera ett gammalt hus!!!
Trots att vi byggde nytt ville vi ha gammal känsla så jag roade mig med att skrapa och måla åtta uppsättningar gamla fönster.
Här har vi alltså utgångsläget, 500 kvadrat fallfärdig ladugård.


Och så här ser det ut idag, taget ut exakt samma vinkel. Grannarna som tidigare stirrat rakt in i en ladugårdsvägg fick nu in så mycket ljus att de blev tvungna att köpa markiser =) Grusgången som går rakt igenom min köksträdgård leder fram till ett utrymme i garaget som just nu är allmänförråd men som ska bli min alldeles egna trädgårdsbod så småningom.Nu när markberedningen och förberedelserna för marksten är klart runt hus och garage så kunde vi i fredags påbörja bygget av en trappa och balkong till övervåningen. Hur det ser ut där uppifrån får ni se imorgon, nu ska jag natta barnen och sedan hoppa i målarkläderna för nu är det ännu ett räcke som behöver pinnar...

19 kommentarer:

 1. Jisses vilken skillnad, såå fint!

  kram Mia

  SvaraRadera
 2. Men så fint! Vilken byggnad!! Ni jobbar på som tokar!! Fast jag vet hur "tokig" man kan bli! :)

  SvaraRadera
 3. Wow! Allt ni gör är verkligen fantastiskt fint. Vore kul o få se en panoramabild över er tomt för att se hur helheten hänger ihop.

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastisk resa!!! Tack för att vi fick hänga på!!! Gissar att processen kostat massor av energi! Men bra blev det, heeelt kanon!!!

  Stoooooooooooooooor kraaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 5. Super bra blev det och jag verkligen älskar din köksträdgård!!

  Kram Kia

  SvaraRadera
 6. Ni är som helt fantastiska!!! Wow! Vilket jobb och så fantastiskt fint det blev. I allt hårt jobb, som jag vet ligger bakom där, så kan ni skatta er lyckliga som lever er dröm fullt ut och genomför detta enormt stora projekt.
  Det är verkligen så roligt att följa er och se att allt detta faktiskt är genomförbart om bara vilja och driv finns. Och många, många timmar hårt arbete.

  SvaraRadera
 7. Vilken förändring och vilken fantastiskt fin köksträdgård! Hoppas solen skiner uppe hos er! Grått nere i södern.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 8. Jag är bara så imponerad. Vi har renoverat under omgångar i många år, så jag ser vilket jobb som ligger bakom. Nu bygger vi nyttoch det känns skönt att höra att det går 1000 ggr fortare att bygganytt:)
  Man undrar ju bara: Hur många timmar har erat dygn? 50???

  Helena

  SvaraRadera
 9. Jag lyfter på hatten för det fantastiska arbete ni gjort. Grannarna borde vara överlyckliga tänker jag.

  Tack snälla för detta inlägg, oerhört inspirerande.

  Ha detott

  SvaraRadera
 10. Ååååh så fint det blir och vilken skillnad! Gillar er köksträdgård med en aning högre bäddar i mitten, smart och snyggt - det tror jag att jag ska ta efter! Och fruktträdsallén till platsen för ert växthus var också så snygg - ni har god smak ;-)

  Ha det gott!
  Åsa

  SvaraRadera
 11. Superfint, fantastiskt jobb ni har gjort:-)
  Hälsningar Beijan

  SvaraRadera
 12. Åhh,vad mycket jobb och omtanke ni har lagt ner. Helt underbart resultat.

  kram

  SvaraRadera
 13. Jag är stum av beundran!
  Helt otroligt vad ni sliter och kämpar. Jag fattar inte hur ni orkar månad efter månad. Ni gör allt så fantastist fint och verkar ha hur mycket idéer som helst. Önskar att vi hade liiite av er ork här hemma :).
  Otroligt vad duktiga ni är!
  //Siv

  SvaraRadera
 14. Ni gör verkligen fint! man får massor med inspiration från dig! Kul att du skriver om så mkt annat också än huset, som inlägget om komposten. Jag bor en bit utanför stan och en bit utanför Vännäsby, nånstans mittemellan på landet. Vi renoverade vårt torp som var från 1850 men kankse ev ändå från 1700 talet. Nu är det en västerbottensgård och vi gör allt för att använda gamla saker, renovera, måla istället för att köpa nytt. jag är nämligen sjuk och då måste man ju använda slantarna väl. Nästa år bygger vi växthus och det kommer att likna det som du bloggade om förutom att jag ska använda gamla pardörrar istället för en vanlig dörr och det blir ett annat tak. Men själva formen blir rätt lik. Jättekul att se er lilla lekstuga, brukar titta lite extra på den då vi ibland åker förbi. Hoppas ni inte tar illa upp om nu ser en tjej med näsan tryckt mot bilrutan, då är det bara jag som beundar ert fina hus ;-)

  Ha det gott / EDSmamman.

  http://edsmamman.se och http://andbackstorp.blogspot.com

  SvaraRadera
 15. jeg er så imponert over alt dere får til! :)

  SvaraRadera
 16. Äntligen har jag hittat något jag inte gillar med erat hus... Jag menar jag har verkligen letat efter att se något fult som jag inte gillar ;-) och nu har jag då fått se en liten glimt av era grannars hus... det är det enda jag inte gillar allt annat är storslaget och jag fattar inte hur ni hinner med allt.

  Men som sagt erat hus är UNDERBART och ni är helt fantastiska som kommit så här långt på så kort tid!

  SvaraRadera
 17. Va roligt att få se från början även om det är lite mitt i allt nu. Hoppas grannan är nöjda med er som grannar ist för ladan. Vem hade inte varit det med så fint hus?

  SvaraRadera
 18. Shit vilket bygge! Bra jobbat.

  SvaraRadera
 19. OMG så fint!!! Du har det sååå fint hos deg:) Gleder meg til å se mer:) kan ikke se meg mett på huset ditt:)

  SvaraRadera

Annonser: