fredag 16 december 2011

Årets pepparkakshus!


Årets pepparkakshus blev enligt önskemål från lilla T Villa Villekulla. Mallen kommer som vanligt från boken Pepparkakshus och mera julbus och när jag satte boken i händerna på lilla T för att låta henne välja vad vi skulle byggavar hon först inne på att göra en Volvo 240 med husvagn men ändrade sig som tur var =) 

Att äta ett pepparkakshus som stått framme i flera veckor har jag aldrig förstått poängen med så i år skippade jag böket och sölet med bränt socker och satte ihop huset med min nya limpistol från Dremel i stället, galet smidigt! Jag testade använda både hög- och lågtemperaturlim och det funkade lika bra med båda. Tre limstavar gick det åt till huset. Som sagt galet smidigt!


Pippi har så klart flyttat in i Villan och något annat som har flyttat in här hemma är granen som nu i kväll ska kläs. Både jag och J är uppväxta med att granen tas in kvällen före julafton men den traditionen har vi brutit för att hinna njuta av granen ordentligt. När tar ni in granen?

19 kommentarer:

 1. Wow, vilket fint pepparkakshus, blir alltid lika imponerad OCH inspirerad när jag tittar in här.

  Vi tar in och klär julgranen dan före dopparedan!

  SvaraRadera
 2. Gaaalet vilken mängd med delar! Vad snyggt det blev! Imponerande!!!

  Jag körde också limpistol på mitt hus/kyrka i år. Gör alltid småhus till barnen som de kan få dekorera och dessa monterades med smält socker. Så får jag i luuugn och ro fixa med mitt hus. Alla blir nöjda och glada! :)

  Ha en underbar helg!

  /Anna

  SvaraRadera
 3. Jag dööör. Vilket pepparkakshus. Och tack för tipset med limpistolen. Jag har ruckat på många traditioner sedan jag blev vuxen, flyttade hemifrån och skaffade mig egen vilja. Men, granen tas inte in före den 23:e. Jag klär den själv, sent sent på kvällen när barnen lagt sig. Det ska bli en magisk överraskning när de vaknar. Däremot får de en lite mindre gran på övervåningen som de får klä själva och den tas in någon vecka innan jul. Trevlig helg /Sahra

  SvaraRadera
 4. så snyggt, och bra tips om det med limpistolen!
  Du frågade efter pyssel tips: Kan inte skryta med att detta är något jag hittat på men det är galet enkelt och fint - vi skär ut hjärtan, stärnor osv av apelsin och clementin skal och gör ett litet hål i ena kanten, låter torka och vips har man tillsammans med tex kanelstänger och ett snyggt rött snöre ett "smycke" till julklapparna eller "gåbortpresenten"
  Petra H

  SvaraRadera
 5. kom och tänka på en vän som oxå limmade med riktigt lim bara det att kompisen åt några bitar och blev riktigt sjuk,så ibland e det bra att göra med riktigt socker!

  SvaraRadera
 6. SNYGGT!
  Vi har oxå brutit den traditionen, den åkte in för några veckor sedan :D det är ju som ingen mening alls annars & julkänslan får man ha längre!

  Fortsatt trevlig helg!

  Kram J

  SvaraRadera
 7. åh, vilket fint hus! Villa Villerkulla som pepparkaka är ju en helt perfekt idé! härligt!

  SvaraRadera
 8. Är uppvuxen med att traditionen att julgranen skulle kläs kvällen innan julafton. Vilket bara ledde till irritation eftersom det var så mycket annat som skulle hinnas med. Samt att det planerade myset på "uppesittarkvällen" alltid uteblev.

  Så för att kunna njuta av uppesittarkvällen och av julen så tar vi in våran gran ca 1 vecka innan julafton (man vill ju vara säker på att den inte hinner barra bort helt innan julafton)

  Så ikväll har jag tagit in och klätt julgranen och bara myser av stämningen och doften som den sprider.

  SvaraRadera
 9. Wow, vilket supergduper pepparkakshus, storslaget!

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt fint pepparkakshus - och helt rätt att köra limpistolen. Det kommer jag också att göra nästa år, inga mer brända fingrar. Precis som du skriver; det är ju ingen som vill äta upp huset ändå efter helgerna.

  SvaraRadera
 11. Vilket underbart pepparkakshus!

  SvaraRadera
 12. Jag jobbar på att hålla traditionen - ingen gran före 23:e, vill att barren åtminstonne ska sitta över julafton. Familjen drar nog lite åt andra hållet.

  Vilket otroligt fin hus ni har gjort!

  Eva

  SvaraRadera
 13. Wow vilket pepparkakshus!! Så himla fint!

  SvaraRadera
 14. ojojoj vilket tjusigt! du gör alltid lika imponerande pepparkakshus! Där ligger jag minsann i lä..får öva tills nästa år..haha.. GODJULKram på dig och din fina familj!

  SvaraRadera
 15. Guuud va du är duktig. Vilket fint pepparkakshus. Vi som bara brukar göra en liten stuga.
  /Anita

  SvaraRadera
 16. Jag är också uppväxt med att klä den den 23:e men sen jag flyttade hemifrån har jag brukat klä den kring lucia istället för att just hinna njuta av den innan det är dags att åka hem över julen:) I år firas dock julen hemma i huset så vi har väntat lite...kanske kommer den in imorgon kväll:) Fantastiskt fint pepparkakshus!!!

  SvaraRadera
 17. Jo vår tradition är också att ta in den dagen innan julafton och klä den men man kanske sak rucka lite på den traditionen och få njuta av den lite mer som du säger ;)

  Kram F

  SvaraRadera
 18. Mycket imponerad av ert pepparkakshus, hur fint som helst!!
  Vi tog in granen i början av förra veckan. Allt med julen är roligast innan så jag vill ha den ett tag innan och njuta :)

  Må så gott!

  //Johanna

  SvaraRadera

Annonser: