tisdag 18 oktober 2011

Trendspaning 2012, del 2 - 'Creative Consumption'Den andra trenden gick under arbetsnamnet 'Bränn BHn', ett namn Stefan inte var nöjd med men jag tycker att ett passande namn för denna trend skulle kunna vara 'Creative consumption'. Vi påverkas så klart av både miljöfrågorna och finanskrisen och kommer därför att få se mer utav antikonsumptionsrörelsen. Vi blir mer kreativa i vårt sätt att konsumera, vi sätter större värde på det vi redan har, vi idkar byteshandel och fixar själva. Nya tidningen Hemstilat ligger helt rätt i tiden, IKEAhackers likaså. För mig som loppisentusiast känns det här absolut inte nytt men väldigt kul att det även tar ett kliv in i finrummet. Vi ser pepitarutigt, dova färger, mycket senapsgult, unisex och vi inspireras av Woody Allen, Annie Hall, Doris Lessing och Iris Murdoch.
Men vad vi framför allt kommer att få se är att företagen bli mer kreativa. Här en bild från tunnelbanan i Seoul där matvarukedjan Tesco har skapat virituella mataffärer där konsumenterna skannar av streckkoderna med sina smartphones, sätter sig på tunnelbanan och åker hem och får sedan varorna levererade till dörren. Sociala medier kommer att spela en fortsatt viktig roll och vi gillar "snälla" företag som t ex Spanairs oväntade julklappar på rullbandet till sina resenärer.


Denna typ utav 'Honest stands' är ett annat exempel där affärskonceptet går ut på att kunderna är ärliga nog att betala och låta pengarna ligga kvar. Detta försök gjordes i en rad amerikanska storstäder och 86-99% betalade beroende på stad. Cooperativtanken är på väg tillbaka och Pop up shops kommer vi också att få se mer utav vilket, precis som namnet antyder, är butiker som "poppar upp" någonstans tillfälligt t ex en klädbutik stylar upp en kontainer och flyttar runt på olika platser. 

4 kommentarer:

 1. vilken härlig mix av trendspaningar! :)
  Gillar tänket som verkar komma starkt. Känns lite naivt i sitt uttryck med ex stånd där samvetet styr men otroligt härligt om det skulle nå dit!

  SvaraRadera
 2. Superspännande att få ta del av detta!

  SvaraRadera
 3. Det här gillar jag mycket! Jag hoppas att det får stor genomslagskraft.

  SvaraRadera
 4. wow intressant! vilka ideer som görs till verklighet! och att få en överraskning på rullbandet är inte ehlt fel :)

  SvaraRadera

Annonser: