lördag 10 november 2012

Ljusförvaring


Ljusens och värmeljusens högsäsong är här och jag skulle vilja slå ett slag för att låta lagret med ljus få komma ut ur lådor och skåp och bli en dekoration i sig. Granits fina glasboxar passar utmärkt till ändamålet och den jag har stående på köksbänken får ibland extraknäcka som serveringsstation när det vankas temys. Detta och fler tips kan ni läsa mer om i min senaste artikel i Umeåguiden på temat Lys upp i höstmörkret. Artikeln hittar du här.


Att slänga en liten värmeljuskopp eller två i soporna kanske inte känns som någon big deal. De är ju så små och lätta. Men faktum är att om de lämnas i metallåtervinningen så sparas hela 95% av den energi som annars skulle ha gått åt för att ta fram ny aluminium. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst utan att dess egenskaper försämras. 

För att återvinningen ska bli så effektiv som möjligt ska man lossa vekeshållaren (som är gjord utav stål) från värmeljuskoppen innan man lämnar dem i återvinningen. På sorteringsanläggningen separeras nämligen stål från aluminium med hjälp av en magnet. Stål fastnar på magneten, men inte aluminium. Så sitter vekeshållaren fast följer aluminiumkoppen med stålet och går upp i rök. 

17 kommentarer:

 1. Ah vilken snygg förvaring av ljus!!! Jag har mina värmeljus i en stor glasburk med kronljusen blir svåra att få ner i den, haha!!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Snyggt!! OCh tack för tips, den lilla detaljen kände jag inte till.

  SvaraRadera
 3. Fint! Vet du frästen var man kan hitta granits saker i Umeå eller Sundsvall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I väntan på Webbshoppen är det Stockholm som är det närmaste för oss tyvärr.

   Radera
 4. Ja, det är tråkigt att Granit gödslar så dåligt med sina butiker...
  Det blir bökigt att få tag på deras grejer...som man så gärna vill ha!!!
  Jag håller tummarna för en Webb-butik!

  SvaraRadera
 5. Själv har jag alla mina värmeljus i en stoor vas framme på golvet, snygg inredningsdetalj. Men det här var ett bra tips för kronljusen. Tar åt mig om återvinningen o ska börja med det på studs. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 6. Snyggt, tack för tipset om värmeljus, dom går ju åt dagligen nu. Väl värt att tänka på.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
 7. Hej det du skrivit här tycker jag är jätteviktigt. Jag kopierar därför en av bilderna och texten och sprider budskapet. Hoppas att det är OK? Hör av dig om du misstycker så tar jag bort det.
  Annelie Andersson

  SvaraRadera
 8. Ja, det är så snyggt att ha dem framme!! Jag har mina ljus i gamla glasburkar :) Kram Lotta i Strömsholm

  SvaraRadera
 9. Hej! Vilken fantastiskt trevlig blogg du har! För att inte tala om hur otroligt god smak du har och hur fiffig du är! Väldigt befriande och riktigt inspirerande, speciellt i jämförelse med manga andra inredningsbloggar som mest handlar om att göra reklam för snordyra produkter! Härligt med dina sma, prisvärda tips!

  Mvh

  Andreas

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig bild! Smart idé med ljusen, det ska jag ta och fixa till pronto!

  Kram,
  Angelica

  SvaraRadera
 11. Grym blogg. Tänkte att du kanske skulle vara intresserad av att veta hur man får fler läsare till sin blogg genom att läsa den här artikeln

  http://mansano.se/oka-antalet-lasare/oka-antalet-lasare-till-din-sida-den-kompletta-guiden-1/

  SvaraRadera
 12. Så fint det ser ut! Var på Granit senast i lördags=)
  Härlig inspiration du bjuder på!

  SvaraRadera
 13. Snyggt och praktiskt! Men när du ändå skriver om och länkar till Umeå Guiden måste jag fråga vad som hände med "gör-om-mig" tävlingen som du hade där för ett tag sedan? Minns jag fel eller skulle det inte vara i novembernumret? Är lite intresserad eftersom jag anmälde min syster till den! :)

  SvaraRadera

Annonser: