måndag 27 juni 2011

Midsommarpaus


Tusen, tusen tack för alla fina kommentarer och mail om vår renovering, ni är heeelt underbara! Ni ska veta att jag verkligen läser och gläds åt varenda kommentar men hinner tyvärr inte kika tillbaka till er i den utsträckning jag skulle vilja. Dygnet har bara 24 timmar för oss också så för att hinna med renovering och familj måste mycket annat prioriteras bort. Det har varit lite tyst här på bloggen ett tag men nu är vi hemma igen efter en skön midsommarpaus som spenderats ute på svärföräldrarnas båt med massor utav kvalitetstid tillsammans i dagarna fyra! Jag hade tänkt hälsa er en trevlig midsommar innan vi åkte men det hanns aldrig med med jag hoppas att ni alla haft en riktigt trevlig midsommar!


Vad är väl midsommar utan Margeriter?


Marina detaljer tilltalar mig!


Lilla T njuter av båtlivet!

söndag 19 juni 2011

Baksidan - före & efter

Nu var det länge sedan jag visade några före & efter bilder så här kommer ett par på huset sett från älvssidan. När vi köpte huset såg baksidan ut så här, inte världens sexigaste kanske.

Idag ser den ut så här och med undantag för några hjälpande handtag från familjen så har vi gjort allt arbete själva J och jag. Jag kan lova er att det ligger många timmars arbete bakom men det göra bara känslan desto underbarare nu! Lite "småfix" har vi kvar som att bygga räcke till balkongen, lägga shingel på verandataket, bättringsmåla lite här och där och bygga trappor ner från verandan. Det sistnämnda har vi fått lov att vänta med då diverse markarbeten har behövt bli klara först. Men nu är dessa klara, gräsmattan nedanför är insådd och börjar så smått bli grön så äntligen börjar det närma sig trappbygge. Det ska bli så skönt att få plocka bort tvärslåarna som fungerat som barnskydd och att kunna ta sig upp och ner från verandan utan akrobatiska övningar! 

onsdag 15 juni 2011

Namnceremoni


Ja nu är inbjudningarna till Ws namnceremoni postade och klara, jag beställde dem från Prints with Wings och är mycket nöjd, snabb leverans och bra kvalité! Då vi båda två gått ur Svenska kyrkan så har dop aldrig varit ett alternativ för oss. För lilla T hade vi i stället en namnceremoni med en officiant från Humanisterna som höll i ceremonin i stället för en präst. Det blev jättelyckat och vi kommer att köra på samma koncept denna gång fast nu hemma i vår trädgård. Vid Ts namnceremoni gjorde vi en tidskapsel till henne, vi bad alla gäster ta med sig något som de tyckte symboliserade 2008, tidningar, CD skivor, personliga brev var bland annat vad de hade med sig. I tidskapseln stoppade vi också lite annat som t ex hennes första klädesplagg. Denna tidskapsel står nu undangömd och tanken är att hon ska få öppna den på sin 18 års dag.


Visst blir man lite extra glad när man hittar så här söta frimärken till sin snigelpost!?

tisdag 14 juni 2011

Gräv ner studsmattan!


Jag har fått massor utav frågor om vår nedgrävning utav studsmattan så här kommer en liten beskrivning av hur vi gick till väga. 

Vi började med att välja ut en lämplig plats. Vi valde den här platsen eftersom vi kan ha uppsikt både från altanen och från köksträdgården, två ställen där vi spenderar mycket tid. Det är sol morgon och kväll men skuggande träd mitt på dagen när solen är som starkast. Tänk på att studsmattan är världens bästa ställa att ligga och läsa eller sola på, då duken är mjuk och skön att ligga på och dessutom värmer gott. Platsen är dessutom praktisk då den ligger nära slänten om vi skulle behöva lägga in ett dräneringsrör. 

Sedan ställde jag ut ramen till studsmattan och grävde bort grässvålen men lämnade gräset ca 15cm från ramen. Sedan var det bara att fortsätta gräva tills jag nådde ett djup av ca 80cm i mitten av gropen, det djupet kan behöva ökas beroende på vilken studsmatta du har. Vår studsmatta är en helt vanlig traditionell modell som vi bara har tagit av benen på och sedan slagit ner dem i marken. Om vi kommer att behöva förstärka marken, förlänga benen eller något annat återstår att se men än så länge fungerar det kanon bara så här. Även vuxna och större barn har hoppat men det kan nog också variera beroende på markens beskaffenhet. Vet man redan innan man köper mattan att man ska gräva ner den så har Studsexperten har en speciell modell för nedgrävning kallad 'In ground'.  Hoppas att ni blev hjälpta av detta och för er som fortfarande funderar kan jag bara säga GRÄV! För gräver du ner studsmattan blir den inte bara säker och lättilgänglig, den misspryder dessutom trädgården betydligt mindre så det är något som jag varmt kan rekommendera!

fredag 10 juni 2011

Värre kan man ha det!


Ja värre kan man definitivt ha det! Det overkligt varma vädret håller i sig och vi har haft en helt underbar dag i dag. Studsmattan som kom på plats för en vecka sedan har använts flitigt varje dag sedan dess.Vi kunde verkligen inte vara nöjdare med beslutet att gräva ner den, den blev inte bara mer diskret, säkrare och mer lättillgänglig utan även en naturlig samlingsplats för både vuxna och barn. Så har ni orken och möjligheten att gräva ner er studsmatta så kan jag varmt rekommendera det!


För att varva fartfyllda aktiviteter med lugnare sådana så har staffliet från IKEA åkt ut i trädgården och här stormtrivs vår lilla konstnärinna!


Strax intill studsmatta och staffli har jag och lille W spenderat delar av dagen liggandes på en filt under den stora björkens härliga lövskugga och njutit av doften från syrenen som slog ut igår. Vilken ljuvlig doft!!!


Jag har en ny trädgårdsbok i min ägo, Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson som jag kan rekommendera om du odlar eller har tänkt börja odla grönsaker. Här grupperas grönsakerna logiskt ihop i olika kapitel som t ex lökväxter, knölväxter och kålväxter. Åke tar upp alla de vanligaste sorterna men också en del ovanliga som t ex. koregi och portlak. Förutom praktiska odlingstips får vi veta lite kuriosa som t ex att palsternackan inte odlades i klosterträdgårdarna eftersom den ansågs främja sexualdriften =) Boken avslutas med en omfattande lista på de olika grönsakernas näringsinnehåll. Helt klart en ny kompis i mina första stapplande odlingsförsök!


 

Och det är här i köksträdgården som mina odlingsförsök äger rum. Klätterstödet av armeringsnät som delar in den ena odlingsbädden i fyra rutor har kommit på plats. Där har luktärt, sockerärt och bondböna så sakteliga börjar klättra uppåt och förodlad rosenskära, malva och zinnia har planterats ut. 


Sallat är verkligen tacksamt att odla, det går att så tidigt och nu plockar vi in sallat till varje måltid. 



Grillat känns som en självklarhet en varm sommardag som denna!

På menyn stod grillad kycklingfilé med jordärtkocks- och svampgratäng och till det slängde jag ihop en sallad med vattenmelon, rödlök och ruccola från trädgårdslandet, gott och läskande!

torsdag 9 juni 2011

Bloggtips - Trädgårdsflow




Nu har sommarvärmen kommit hit till oss och det med besked, närmare 30 grader i flera dagar och inte ett moln! Så nu njuter jag lite extra mycket av att få vara mammaledig, slippa gå till jobbet och kunna vara ute och påta i trädgården i stället! I takt med att husrenoveringen trappas ner lite smått så kan trädgårdsprojekten få ta mer tid. Jag läser trädgårdsböcker och tidningar men framförallt finkammar jag nätet i jakt på inspiration och det finns så otroligt många inspirerande bloggar så jag tänkte starta en ny kategori här på bloggen där jag tipsar om bloggar som jag gillar. Först ut är Charlotte med bloggen Trädgårdsflow. Charlotte tar underbara närbilder, hon har tulpaner i mängder, en fantastisk fingertoppskänsla och en nyanlagd köksträdgård som är to die for. Dessutom bjuder hon på mängder av inspirerande bilder från mitt nya drömresmål Chelsea Flower Show. Här kommer en liten miniintervju som jag har gjort med Charlotte;
Kan du berätta lite om dig själv och din trädgård? 
Jag är en riktig trädgårdsälskare som gillar allt som har med trädgård och trädgårdsliv att göra. Bor i södra norrland i ett hus från slutet av 1800-talet och trädgården är ungefär 2000 kvm stor. För mig har trädgård väldigt mycket att göra med välbefinnande och kreativitet. I trädgården kan man både få återhämtning och stor inspiration. Det är något som händer i kroppen hos mig när jag är i trädgården som gör att jag nästan blir förtrollad,  ja på ett positivt sätt....   I trädgården är det dessutom lätt att verkligen vara i nuet. Varje dag händer nya saker man vill uppleva. 
Vad är du mest nöjd med i din trädgård?
Jag är mest nöjd med att jag den sista tiden börjat omsätta en del av alla miljarders tankar och idéer jag haft i många år. Nyligen är det en köksträdgård som blivit klar. Är också nöjd med att jag  planterat en hel del med buxbomhäckar i trädgården i vår. Annars är jag mycket glad över att trädgården har stora träd, nivåskillander, stora stenar och helt enkelt har karaktär att ta hänsyn till. 

Vilken är din favoritväxt och varför?

Min favoritväxt är nog buxbom... om jag måste välja.... Men älskar allt som kan formklippas egentligen. Hos mig i norr kan man inte ha allt man skulle vilja. Men buxbom fungerar faktiskt. Att ha planteringar omgiven av låg buxbomhäck är bland det finaste jag vet. Har förstås massor av både gröna och blommande favoriter.

Varifrån får du din inspiration?

Inspiration får jag överallt. Av naturen, andras trädgårdar, färger, av oväntade saker och ställen. Oftast börjar det med att jag får en känsla och en inre bild av när en idé dyker upp. Sen är det den känslan som styr hur jag omsätter idén till verklighet. När det gäller trädgårdsstilar är jag mest inspirerad av engelsk cottage, men jag är också stor fan av Ulf Nordfjells nordiska och arkitektoniska grepp, Piet Oudolfs mix av stramt formklippt och yvigt vilt. Lite japanskt smyger sig på också i inspirationsfältet. Lugnet och enkelheten tilltalar mig enormt där. 

Vilket är ditt bästa trädgårdstips?

*Se det som är vackert!
*Vara snäll mot sig själv och göra det man har lust med i trädgården. Begränsa inte trädgårdsglädjen med för många 'måsten'. Huvudsaken är att man tycker att det är härligt att vara ute.


Och här följer fler bilder från Charlottes trädgård, kika och njut!




söndag 5 juni 2011

Knäckig rabarber- & jordgubbspaj


Det finns mängder av varianter på klassikern rabarberpaj men jag tänkte dela med mig av mitt favoritrecept. Du börjar med att skära upp rabarbern i centimeterstora bitar, lägga dem i en pajform och strö över lite potatismjöl.


Skiva sedan över ett par jordgubbar.





Smält 150g smör i en kastrull och tillsätt sedan 0,5dl sirap och 1dl vispgrädde, rör ihop och ta av från plattan. I en separat bunke blandar du 3dl havregryn, 2dl mjöl, 2dl socker och 1 tsk bakpulver som du sedan rör ihop med smörblandningen. Häll geggan över rabarbern och jordgubbarna och avsluta med att grovriva lite vit choklad på toppen. Grädda i 175° i ca 25 min eller tills ytan blivit knäckig och njut med vaniljglass. Mums!

fredag 3 juni 2011

3-årskalas!


Ja igår hade vi 3-årskalas för hela slanten här hemma och vad är väl ett kalas utan en kalastårta?


Fjäilstårtan är en favorit i repris från förra året då den är busenkel att göra men ser festlig ut! Du delar bara tårtbottnarna på mitten och lägger dem med rundningarna mot varandra, tillsätt några droppar hushållsfärg i grädden och sprinkla över lite strössel, plättlätt!


 Barbietårtan tog lite längre tid att göra men inte så farligt ändå. Till den använde jag två paket vanliga tårtbottnar men skar bort mer och mer av ytterkanten för varje lager och återanvände sedan spillbitarna till de två översta lagren. 


Små smördegstreor bakade med bakmått från Russinet och dekorerade med kristyr på tub och ministrössel.

Chokladdoppade marschmallows är barnsligt gott!


De med vit choklad och jordgubbsströssel blev min favorit!


Kalasvimplarna som jag gjorde till lilla Ts 2-årsdag åker numera upp varje födelsedag och har du missat hur jag gjorde dem så hittar du en beskrivning här.

onsdag 1 juni 2011

Från mitt fönster


Jag klagar aldrig på utsikten från mitt köksfönster men en dag som denna då älven ligger blank som en spegel och de trogna gamla asparna bjuder på skir grönska ja då får jag nästan nypa mig i armen för att förstå att det är sant!


 Utsikten från matrumsfönstret är inte att klaga på den heller! 

Ballongerna är uppblåsta, tårtorna förberedda och presenterna inslagna, nu laddar vi för 3-årskalas i morgon!

Annonser: