Igår hade vi cykelfest här i vår by och för er som inte har någon på er ort; fixa det bums! Det är verkligen supertrevligt! I korthet går det till så att man anmäler sig och får ett tag innan festen går av stapeln veta vilken rätt man ska stå för och hur många man ska bjuda. På själva festdagen cyklar alla till en gemensam plats för att hämta ut kuvert med info om var man ska inta sina andra två rätter. Sedan cyklas det kors och tvärs och äts hos bekanta och helt obekanta och avslutas med en gemensam fest. Annorlunda men sjukt trevligt!
Efterrätten föll på vår lott och jag bjöd på en
chokladtårta på hasselnötsbotten med björnbärssorbet, hjortronmousse och varma hjortron kokta med stjärnanis. Receptet hittade jag
här men modifierade och ändrade lite grann.
Nötbotten
1 1/2 msk glykos
1 dl strösocker
2msk vatten
75 g hasselnötter
60 g vit choklad
Blanda glykos, socker och vatten i en kastrull. Låt koka till 140 grader. Rosta under tiden nötterna i en torr het stekpanna tills skalen spricker och börjar bli svarta. Gnugga av skalen i en kökshandduk. Lägg sex hela hasselnötter åt sidan till garnering. Vänd ner resten av nötterna i karamellsmeten. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Låt resten kallna till ett bräck. Mixa bräcket till ett fint pulver.
Smält den vita chokladen över vattenbad. Blanda chokladen med nötpulvret. Kavla ut mellan två bakplåtspapper ca en halv centimeter tjockt till samma storlek som chokladkakaformen. Ställ i kylen.
Chokladtårta
300 g mörk choklad (70 % )
2 ägg
1,2 dl mjölk
2msk vispgrädde
Sätt ugnen på 100 grader. Smält chokladen över vattenbad. Vispa äggen fluffiga. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt ägg och choklad och blanda till en blank smet. Klä en lämplig form med bakplåtspapper. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills kakan har stannat. Låt kakan kallna ca en timme i rumstemperatur. Ställ sedan kakan i kylen och låt stå över natten. Lägg chokladkakan på nötbottnen och skär försiktigt i bitar med en varm vass kniv. (jag tyckte att chokladtårtan blev lite i mastigaste laget så nästa gång tror jag att det blir lite modifiering av den med)
Björnbärssorbet
1 paket frysta björnbär (250 g)
1,5 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
1/2 msk glykos
1/2 gelatinblad
Tina och mixa björnbären. Sila bort kärnorna. Koka vatten, socker och glykos i en kastrull till 104 grader, ca 5 minuter. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Värm björnbären i en kastrull. Ta upp gelatinbladet och smält det i björnbären. Rör ner björnbären i i sockerlagen. Sila, kyl ner och ställ i frysen, rör om då och då.
Hjortronmousse
300 g hjortron
5 msk strösocker
3 dl vispgrädde
Mixa hjortron med socker. Passera purén genom en sil så att alla kärnor försvinner. Vänd försiktigt ner hjortronpurén lite i taget i grädden. Kyl ner. (Jag är lite osäker på hur mycket hjortron jag blandae i tillslut så prova dig fram till rätt balans mellan hjortron och grädde)
Stjärnanis- och vaniljhjortronsylt
100 g hjortron
0,5 dl socker
1 msk vatten
2st stjärnanis
Koka socker, stjärnanis och vatten en stund. Tillsätt hjortron och låt koka ytterligare 2 minuter.
Björnbärssås
250g björnbär
1dl socker
1tsk vaniljsocker
Tina ett paket björnbär. Lägg ca 18 av bären åt sidan till garnering. Värm resten av de tinade björnbären i en kastrull. Sila bort alla kärnor/frön. Värm vätskan med socker och vaniljsocker och reducera i ca 10 minuter tills såsen tjocknat lite. Förvara i kyl till servering.
Nej nu är det bäst att jag sätter igång med mina deadlines innan barnen ska hämtas hem. Ligger lite efter tidsschemat efter en välbehövlig sovmorgon till 11. Men det var det värt. När hände det senaste liksom.