fredag 8 april 2011

T.G.I.F!


Underbara fredag! Fredagar är Js lediga dag så för oss innebär det en massa härlig tid tillsammans hela familjen - underbart! God mat och smarriga efterrätter hör ju också helgen till och jag är ruggigt sugen på att testa denna 'Glasstårta del maffo' ur Emma Hambergs och Anette Rosvalls bok 'Kärleksmums: 101 söta favoriter'. Här kommer receptet:

Till själva kakformen:
1 stor rund frysvänlig skål
Plastfolie
1 stor panettonekaka (eller färdig socker- eller tigerkaka som du kan köpa lite var som helst)
125 ml Vin Santo, Grand Marnier eller punsch (don efter person)
250 g mörk, smält choklad
2 msk smör (till garnering dagen efter)

1. Klä den rundade skålen med plastfolie.
2. Sedan skär du cirka 2 cm tunna skivor av kakan och klär skålen invändigt med dem, det är riktigt roligt!
3. Pensla med likören du valt. Spara lite kaka till ”botten” sen.
4. Gör gärna två olika glassar med olika färger, det blir snyggt när du skär upp tårtan, och gott…

Två glassar som fyllning:
3 liter vaniljglass
2 nävar hackade pistagenötter
50 g riven mörk choklad
1 tsk kanel
1 litet paket saffran
2 msk Grand Marnier

1. Dela upp glassen i två skålar, ungefär 1,5 liter i varje.
2. I den ena bunken blandar du glassen med pistagenötter, riven choklad och kanel.
3. I den andra gör du saffransglass: Lös först upp saffranet i likören. Blanda ner saffransröran i glassen. Rör, rör. Mmmmm.

...eller två andra glassar som fyllning:
2 liter vaniljglass
1 paket frusna hallon
1 liter pistageglass
50 g riven mörk choklad

1. Blanda hallonen med vaniljglass i en bunke.
2. Och pistageglassen med den rivna chokladen i en annan bunke.
3. Nu fyller du din kakskål med glass. Ett lager pistageglass och ett lager saffransglass. (Eller de två andra glassarna). Och så avslutar du med ett lock av kaka överst, så ingen glass syns.
4. Drissla lite likör över det kaklagret också och lägg plastfolie över.
5. Sedan ska hela paketet in i frysen över natten. Ställ den med något tungt över, så den pressas ihop. Ta ett par rejäla fiskblock eller vad du nu kan tänkas ha för tungt i din frys.
6. Och nu har det gått en natt och det börjar bli läge att äta dessert.
7. Dags att smälta chokladen! Smält den i vattenbad tillsammans med lite smör, så att den blir vackert glansig.
8. Upp med tårtan ur frysen. Stjälp upp den på ett fat, och låt chokladen rinna vackert över tårtan. Så, bara att servera och njuta!

2 kommentarer:

  1. Ser smarrigt ut!
    Ha en härlig vårhelg med familjen.
    Kramen
    Ulrika

    SvaraRadera
  2. Såg verkligen nyttig ut.:) Själv har jag bestämt att vi ska ha fruktsallad med grädde till efterrätt ikväll.

    Kram Kia

    SvaraRadera

Annonser: