Efter att ha kikat in hos Posadress Torslanda som tipsade om Göteborgs Postens recept på hemgjord glögg blev jag så inspirerad att vi åkte genast och köpte hem ingredienser och nu står glöggen på jäsning och sprider en ljuvligt julig doft här hemma! Jag gissar att det inte bara är jag som börjat längta efter jul redan, eller?
Detta är vad du behöver;
5 liter svagdricka
2,5kg socker
5 råa potatisar, skalade & skivade
50g jäst, helst färsk för matbröd
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 kanelstång
5cm färsk ingefära
500g russin
Sedan är det bara att blanda allt i en väl rengjord tiolitershink, ett perfekt och mycket uppskattat jobb för en treåring! Inget måttande, i med hela paketen bara! Dock blir detta ingen glögg som barn kan dricka, någonstans mellan 10-15% blir den enligt uppgift. Vilka kryddor man stoppar i och hur mycket är naturligtvis en smaksak, gillar man t ex ingefära så skalar och skivar man den för mer smak vill man ha mildare smak stoppar man i biten som den är.
När allt är blandat täcker man hinken med plastfolie, sticker några hål i plasten för luftning och låter sedan glöggen stå och jäsa i rumstemperatur i minst tre veckor, gärna sex. Första veckan är det bra att blanda runt i hinken någon gång per dag men sedan ska den stå orörd. När man sedan ska tappa upp glöggen på flaska så kan en hävert vara bra att ha för att undvika att få med bottenslammet.
Hej!
SvaraRaderaVi har gjort glögg efter samma recept som du i säkert tio år nu. Den blir fantastiskt god, ni kommer inte att bli besvikna! Visst är doften ljuvlig! Ska göra årets sats i veckan...
Tack för påminnelsen om att det är dax!
//Linda
Den glöggen är verkligen dundergod! Och ännu bättre blir den om man lagrar den till året efter, fast då kan det bli lite...starkt ;)
SvaraRaderaSka bli spännande att höra vad du tycker om den !
SvaraRaderaVad roligt!
SvaraRaderaDet här ska jag pröva göra själv så får min stora pojke röra ihop allt =)
Vilken toppen ide!
Verkar väldigt spännande. Du får rapportera resultatet.
SvaraRaderaJag måste bara få säga att jag gjorde glöggen tillsammans med min ena son. Tack igen för receptet hoppas den blir god.
SvaraRaderaLänkade till din blogg i inlägget
Det där låter ju enkelt och säkert himlans gott! Så det blir till att inhandla lite ingredienser!
SvaraRaderaHa en fin helg / Liv
Gjorde Göteborgspostens glögg förra året och den blev jättegod ;)
SvaraRaderaKram F
Den där heter "Dunderglögg" och om du tar mer än en liten mugg så kommer du veta varför. ;) Var noga när du häller av den och låt den sedimentera i stående flaska och häll sen av igen, försiktigt. Var inte snål utan lämna allt som är grumligt, det smakar jäst. Lagra dem sen stående, försök att klämma på en flaska i två år, då är den riktigt riktigt god. =)
SvaraRaderaMe... tack.. jag skull just skriva in och fråga om nån mer upplevt att den blev grumlig.
SvaraRaderaSka låta den stå och separera lite så hoppas jag att den blir klar och fin sen.
Hur länge måste den stå och sedementera? Vår har stått i 1 vecka ung och den är fortfarande lite grumlig :-(
SvaraRaderaTack för en underbar blogg! Har provat göra glögg efter ditt recept, ska bli riktigt spännande att smaka den då den blir färdig! Men är det någon som har ett bra tips på var man köper lämplig storlek på glasflaskor med kork? ca 0,7-1,0 liter hade varit en lämplig storlek. Var hittar man det?
SvaraRaderaGår det inte att filtrera genom kaffefilter?
SvaraRadera