Ja så här har våra pepparkakshus från tidigare år sett ut. Båda husen kommer från underbara boken Pepparkakshus och mera julbus jag har tipsat om den förut men den är så bra att den tål att tipsas om igen. Vad det blir för hus i år har jag inte riktigt bestämt men med en Pippifrälst treåring här hemma så lutar det starkt åt Villa Villerkulla. I år har jag tänkt testa krossa karameller och lägga i fönsterhålen innan jag skickar in plåten i ugnen så att de smälter och bildar fönsterglas. Men vilka karameller är egentligen bäst? Och har ni några andra bra pepparkakshustips så får ni gärna dela med er!
Vanliga pepparkakor har vi bakat mest varenda dag jag och lilla T de senaste veckorna. Det är ju så smidigt att ha en deg liggandes i kylen och bara plocka fram så att det räcker till en plåt. I år har vi kompletterat förrådet av traditionella pepparkaksformar som vi hade hemma med hajar, traktorer, fjärilar och musikinstrument. Formarna kommer från Formina och jag känner redan nu att det kommer att bli en ny beställning till nästa år! Har ni tänkt på att pepparkaksformarna lika gärna kan användas till att göra söta kakor av vanlig mördeg eller till att göra fina lerfigurer utav?
Igår hade jag och barnen en riktigt härlig hästdag, först en mysig ridtur i skogen på sötaste shettisen och sedan julshow på min gamla ridklubb. Idag är det röjning utav lille Ws blivande rum som står på schemat, mindre mysigt men högst välbehövligt!
Oh, det blir så fint med karamellfönster. Jag brukar köpa halstabletter, sådana gammeldags som är runda, mönstrade och halvgenomskinligt vita. Kommer inte ihåg vad de heter, men de är i en återförslutningsbar påse. Krossa den med mortel eller dylikt och lägg i hålen, blir kanonfint. Gjorde ett växthus ett år med sådana fönster. Lycka till!
SvaraRaderaMitt tips är att limma fast gelatinblad som fönsterrutor (efter gräddningen) det blir superfint och ser ut som gamla munblåsta fönster! Lättsamt också :-) /Carina
SvaraRaderaÅh, vilka fina pepparkakshus! Jag lyckas inte ens med färdigköpta...
SvaraRaderaTrevlig söndag!
/Lisa
Underbara pepparkakshus du har bakat! Mitt tips är också att klistra/tjepa geltainblad på insidan efter gräddning. Limpistol fungerar bra om ni inte ska äta huset ( eller just den delen vid fönstret)
SvaraRaderaJag använder tropical fruits från taverners proper sweets till mina fönster i år. Gör förresten det medeltida stadshuset från boken, många fönster!
SvaraRaderaDet finns en riktigt bra pepparkakshus sida från USA, gingerbread heaven nånting. Massor av härliga tips!
SvaraRaderaOj, oj, oj så fina pepparkakshus!
SvaraRaderaBlir nostalgisk när jag ser pepparkakshusen! Det första, sekelskifteshuset gjorde jag i många år men nu liksom räcker inte tiden till!
SvaraRaderaMen då är det härligt att få en dos av det i din blogg!
Kram Anna
jag har skrivit ner lite pepparkakshustips på min blogg ifall det behövs. Vingummi funkar bra att smälta till fönster tycker jag, eller så kan man måla gelatinblad med livsmedelsfärg om man vill ha färgade fönster på ett enkelt sätt. http://www.familjenbahne.com/?p=5394
SvaraRaderaÅhh vi älskar oxå pepparkaksformat här!
SvaraRaderaPerfekt att göra roliga mackor med!
Funkar bäst på Skogaholmslimpa!
Ta en macka, lägg ett pålägg på och stansa ur en rolig gubbe.
MYCKET roligare för barnen ;)
Ha en fin 2a advent!
Men jösses volka pepparkakshus!
SvaraRaderaSjälv köper jag färdig i kartong och sätter ihop.
Ha det gott
Love Your gingerbread houses and also the light that you have photographed them in...:)
SvaraRaderaVilka fantastiska hus!!
SvaraRaderaKanske ska man våga sig på ett hemmagjort i år. Brukar köpa de där färdiga seten och bara limma ihop med smält socker.
Ska nog leta upp den där boken:)
Kram Susanne
Vilka arkitekter ni är! :) Underbara hus! Får man fråga vilket tysnitt du använt till texten? Ha det fint!
SvaraRaderaHerregud. Vilken prestationsångest jag får nu. Vilka pepparkakshus. Ska genast beställa boken. Sahra
SvaraRaderagingerbread-house-heaven.com heter hemsidan som Elin tipsade om. Var tvungen att gå in och kolla. Wow! /Sahra
SvaraRaderaGelatinblad till fönster blir som sagt väldigt fint. Egentligen är det min bror som är bättre än mig på att baka pepparkakshus, men vissa knep har jag lärt mig. :) Här är en liten film på hans senaste skapelse, helt i pepparkaksdeg.
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=sxOyXAqFoFA
Ha de gott!
/Jonas
Som fönster kan du oxå klistra gelatinark (osmälta såklart) på insidan...riktigt fina hus själv håller man sig till de som går att köpa :-)
SvaraRadera