tisdag 26 mars 2013

Nyttig sylt på chiafrön


Sylt äter vi en hel del här hemma och då känns det bra att kunna servera en riktigt nyttig sådan. Och nu har jag hittat den ultimata. Busenkel, god och nyttig. Jag gör den på mosade bär, chiafrön och eventuellt lite honung eller vaniljsocker. Chiafrön smakar väldigt lite men är sprängfyllda utav nyttigheter så som omega-3 (två teskedar chiafrön ger hela dagsbehovet), antioxidanter, vitaminer och mineraler och i kontakt med vatten bildar fröna en fast gelé. Sylten gör jag därför helt sonika genom att mosa bär och röra ner chiafrön till önskad konsistens.

Dessa små frön går att använda till mycket. Stö över filen, blanda i gröten, brödet eller smoothien. Och tydligen ska det gå att ersätta en del av smöret när du bakar med chiagelé, värt att testa!


12 kommentarer:

  1. Jag har aldrig hört talas om chiafrön, var hittar man såna? Hos oss äts det också mycket sylt så det här vill jag verkligen testa!
    Anna O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte mina på Ica Kvantum här i Umeå men de går att beställa via nätet också.

      Radera
  2. Mums så gott och bra! Jag bakade nyligen ett bröd som jag hade chiafrön i..
    Kram

    SvaraRadera
  3. Låter spännande, men som sagt vart köper man fröna
    GLAD PÅSK
    /Cattis

    SvaraRadera
  4. Glad påsk! Hoppas ni får njuta av riktigt norrländskt takdropp och vårväder. Kram!

    SvaraRadera
  5. Mmm spännande:)
    Glad Påsk
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  6. det där vill jag veta mer om! Recept? Var hittar man dem??
    Ha en fortsatt fin påsk :) kram

    SvaraRadera
  7. Oj, riktiga superfrön! Ska kolla efter dem nästa gång jag åker och handlar, verkar ju vara användbara till mycket.

    Ha det gott! / malin

    SvaraRadera
  8. Good post. I am facing a few of these issues as well.

    .

    Feel free to visit my web blog Blogging tips

    SvaraRadera
  9. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up
    and also the rest of the site is really good.


    Feel free to surf to my blog blog writing

    SvaraRadera
  10. Vilken superfin blogg du har!
    Undrar över hållbarheten för sådan sylt? Eller tillsätter du socker som vanligt?
    Vänligen
    Åsa

    SvaraRadera
  11. vilken smart sylt. TAck för att du delar med dig!

    SvaraRadera

Annonser: